Историята на кредитните карти

1
Добави коментар
Manahov
Manahov

« Обратно в статии
Историята на кредитните карти

Във всички страни по целия свят разплащането с карти не е новост, а напротив – дейност, която се извършва ежедневно. В България използването на банкови карти през последното десетилетие също е нараснало значително, макар че се нуждаем от повече време, за да спрем да носим големи суми пари в портфейла си, когато тръгваме  на пазар.

 

Но нека се върнем малко назад във времето, през 1920 година, когато в САЩ за първи път се появяват кредитните карти.  

 

През този период по-големите хотелски вериги и частни фирми за петрол, за да улеснят най-редовните си клиенти им предлагат като опция плащането с кредитни карти.

Всяка компания изработвала за клиентите си специални карти, с които да се разплащат, но те можели да ги използват само за продуктите, произвеждани от фирмата.

 

18 години по-късно някои от американските компании били склонни да приемат и плащане с кредитни карти, издадени от други фирми.

 

В наши дни с една кредитна карта можем да пазаруване във всеки един магазин. 

 

Като вид банкова услуга, кредитните карти са въведени от банкера Джон Бигинс през 1946 година. Неговата банка се намирала  в нюйоркския квартал Бруклин. С изготвената специална програма „Зареди я“, клиентите плащали сметките си с картата, а след това погасявали изхарчената сума. 

 

Ресторантската верига Diners Club , собственост на Франк Макнамара, започва да издава свои  карти  през 1950 г. С тях всеки клиент можел да се храни без пари в рамките на тази верига. 

 

Как е печелил Макнамара от картите?

От всеки притежател на такава карта, събирал всяка година по 3 долара. Първоначално били издадени 200 картончета, които Макнамара раздал на близки,познати и приятели. Постепенно обаче интересът към картончетата нараснал неимоверно много и в края на 1950 г. такива карти имали вече над 20 хил. човека. 

 

Световноизвестните карти American Express за първи път се появяват през 1958 година. Малко по-късно същата година, Американската банка създава свои кредитни карти, който са съвременните Visa. 

Огромен разцвет картите преживяват през 70 – те години на миналия век, когато в САЩ хората са насърчавани да се възползват от тях. Дори Конгресът позволява да се издадат кредитни карти на гражданите, които все още нямат такива. 

 

Така започва един масов бум на използването на този вид  плащане. В държавите, където стандартът на живот е на добро ниво, кредитните карти са приети повече от радушно. Кредитните карти стават все по-популярни и заради постоянно развиващия се свят и нарастващите нужди и потребности на хората. 

В наши дни вече почти навсякъде може да се плаща с банкови карти.

 

Имот днес Варна
Порталът за имоти на Варна

Гласувай за статията Имот Днес – Порталът за имоти Варна

« Обратно в статии