Кога да търсим лекар при висока температура?

41
Добави коментар
boreca6
boreca6

Кога да търсим лекар при висока температура?

health.bg
09-01-2012

Много хора се притесняват от високата температура. Трябва да осъзнаем е, че това е естествена реакция на организма при среща с вирус или инфекция и няма място за паника.

Високата температура често е симптом на настинка или грип, които през този сезон са много активни. Разбира се, има и други варианти за причинителя на треската, но нека да отговорим на въпроса – кога трябва да се търси лекарска помощ при висока температура?

При малките деца и възрастните хора, ако стойностите на термометъра се доближат до 40 градуса по Целзий и са съпроводени от гърчове или някакви други притеснителни симптоми, определено трябва да се потърси медицинска помощ.

Ако високата температура продължава повече от няколко дни или е свързана със симптоми като недостиг на въздух, главоболие или скованост на врата, които може да са признак на нещо по-сериозно като менингит, тогава задължително отидете на лекар.

При обикновена треска, която трае само ден или два и просто ви кара да се чувствате дискомфортно, но нямате други симптоми, трябва да внимавате да не се обезводните и може да вземете противовъзпалително лекарство, което да понижи температурата.

При болки в мускулите, гърлото, хрема и други подобни прояви на пробив в имунната система е добре да се консултирате с личния си лекар, за да се уверите, че не сте се заразили с някой грипен вирус и да избегнете усложненията.

Настинката може да ви мине и у дома с чаша чай и препарати, които се продават без рецепта, но ако сте хванали грип, трябва да се лекувате възможно най-скоро, тъй като съпътстващите го усложнения са опасни в дългосрочен план. Само лекар може да ви предпише необходимата терапия с противогрипни препарати, които се пият по схема.

Самолечението е вредно за вашето здраве!  

бутони за социални мрежи