Как „Доктор Муньо“ обира нашенци в Лондон

12
Добави коментар
desant
desant

Как „Доктор Муньо“ обира нашенци в Лондон

Добавена на: 09.01.2012 09:41
Брой 138 Автор : Александър Манчев

 

По-добър статут и висок стандарт на живот във Великобритания. Това е примамката за хиляди отчаяни българи,

 

които търсят работа в странство. От другата страна на въдицата пък е мнимият доктор Куньо Манолов. В България се представя като адвокат, а сред сънародниците ни в Лондон се подвизава като „имиграционен съветник“.

Господинът, украсил звучното си име и с титлата „доктор по правните науки“, твърди, че от двайсет години пребивава в столицата на Англия, но дразнещият му и неправилен английски, съчетан със силен акцент, който лично наш репортер чу с ушите си, опровергава тази теория. Добавя още, че не нарича проблемните си клиенти „лоши клиенти“, а просто „неблагодарни“. И на гърба на „неблагодарните“ трупа грешни пари.

Кой е д-р Куньо Манолов?    
За да се опише по-ярко образа му, е редно да се отбележат безбройните коментари на разгневени и измамени от него потребители, които са създали цяла тема на име: „Не вярвайте на Куньо Манолов!“ в сайт за помощ на търсещите работа в чужбина.

Изобилието от лични перипетии на „ужилените“ ни събратя е един доста силен аргумент, който подсказва за качеството на услугите, предлагани от адвокат Манолов. Цитираме някои от тях не без цензура, поради уважение към читателите на вестника ни:

„Доколкото съм информирана, Куньо Манолов прибира не малки суми с обещанията да изготви документи и намери работа на желаещите. Сумите варират от 500-1000 лири, това не са малки суми, това си е чист грабеж. Той пребивава в Лондон, а в България има изградена система от хора, които набират кандидатите с големи обещания. Конкретно за сливенски регион е Радка Симеонова, коята прибира може би половината от тези суми.“

„+447838268093 – ето това е номерът на копеленцето мръсно К*ра Манолов, което ме запали с 600 лири! Да, посрещна ме, поиска парите веднага, явно, за да не се усетя, че мога да мина и без тая скромна сума! А да не казвам къде ме изпрати да работя и колко време работих! Само за три дни! Имало проблем с агенцията… Още си чакам документите – 3-ти месец стана!!! Иначе е много сладкодумен! Не се връзвайте, драги и недраги сънародници, мошеник от класа е!“

„А на нас ни поиска 1200 лири при посрещането! Сега сме в България, едвам намерихме пари да се приберем!“

„Г-н Куньо Манолов! Надявам се това, което ни се случи и преживяхме заради вас, ДА СЕ СЛУЧИ И НА ВАШИТЕ ДЕЦА,ТА ДАНО ПАРИТЕ, КОИТО ИЗЛАМТЯХТЕ ОТ НАС, ДА ИМ ПОМОГНАТ !“

„На тоя Муйо Манолов не трябва да се вярва. Ние трябваше да заминем и точно 5 часа преди полета този ни вика, че трябва да пращаме някаква извънземна цена .. Ако някой е тръгнал към Англия, просто да не търси тоя циганин (адвокат).“

Жертвите му са основно млади хора
Малко преди новогодишните празници, в редакцията на „Десант“ постъпи яростно писмо от потърпевши, които искат срещу алчния адвокат да бъде образувана проверка. Казват, че сигналите им срещу Манолов потъват в полиция и прокуратура, затова измамените се страхуват да излязат с личните си имена и снимки.

„Осем месеца след като подписах договора си с него, той едва ми беше извадил жълта карта, която е необходима за престой до една година в Обединеното кралство. Да не говорим за синя, която вече ми е нужна, тъй като съм повече от година тук. На мой колега, който също работи в Англия една година, дори национално-осигурителен номер не е помогнал да вземе, а без този номер е подсъдно да се упражнява трудова дейност на територията на Великобритания.

Подозираме, че прави сделки с работодателя, на когото ни препоръчва, и му дава част от нашите пари, за да си затвори онзи очите.“, обясни 23-годишният П. Е., който от съображения за сигурност пожела да остане анонимен.

Друга жертва на Куньо Манолов  обяснява, че в уверението, което праща на британската институция за получаване на резидентство Хоум Офис, адвокатът го е вписал като „женен за британска гражданка, от която получава помощи.“ Целта му най-вероятно е била да си осигури достъп до въпросните помощи.

„Заплаших го, че ще пратя властите при него и че ще сигнализирам в българската преса за далаверите му, а той от своя страна ме предупреди да си държа устата затворена, за да не си имам проблем със закона и с него там в Англия“, твърди поредният изигран от хитрия Куньо.

Как се залага стръв за наивници
Фирмата на въпросния господин е регистрирана в имиграционния сайт на британската резидентска организация под името Temp Interconsult Ltd. Като адрес е даден Unit 87, 99 Lavender Hill, London, SW11 5QL, England, а телефоните за връзка с него са 00447838268093 и 00447542991185. Скайпът му е Dr.Kounio.Manolov. 

Интернет агенциите за работа буквално преливат от обяви, които т.нар. имиграционен съветник сам е публикувал. Например, в една от тях той набира медицински сестри. Пише, че осигурява посрещане на летището, намира им квартира, представя ги на работодател, изготвя им документи за постоянно пребиваване в Англия от адвокатската си кантора (дебело е подчертано, че тази услуга се извършва от „британски адвокат“) и дори им помага да се адаптират към живота в чуждата страна.

Таксата, разбира се, варира в определени граници. Обикновено тя е 600 лири, които се равняват на около 1300 лева. Еднократна е и не се плаща друго, освен ако клиентът му не успее да се нагоди към работата, която Манолов му е уредил.
В такъв случай адвокатът се наема да му търси друго поприще, стига кандидатът да си доплати още 300 паунда (около 700 лв.) отгоре.

През неговата кантора дневно минават значителен брой българи, платили си за  услугите му. Той е доста търсен човек и телефонът му постоянно звъни, като пред нас господинът не крие удоволствието си да демонстрира, че му се обаждат все повече клиенти от България. Това навява съмнения за солидни месечни доходи (със сигурност започващи от 5000 лири нагоре), които Манолов си осигурява чрез мошеничеството си.

До момента той не е посещаван и проверяван от нито една институция, била тя българска или британска, нито пък има кой да гарантира, че дейността му е законна. Докато има обаче кой да вярва, винаги ще има и кой да лъже.

Галерия

Когато под официален документ се мъдри и титла “доктор”, шараните се хващат по-лесно в мрежата

  Вашите коментари »