Kokona: Милинки – Да си „оправим“ холестерола :)

5
Добави коментар

А здрасти! 🙂 Пак се появявам, ще вземе да ми стане навик 🙂

Поводът за появата ми са едни милинки. Мисля ги от сума ти време, днес ми дойде пак наум и се разрових за рецепта.
Като живеех в Добрич, до нас продаваха най-вкусните милинки за мен. Мекички, мазнички, дунапренени, с някаква поливка с галета и обилно поръсени с пудра захар, още горещи. Захарта като попие в тях, ставаха просто неустоими.
Да ама, не знам как се правят. Така и не попитах, но все още се продават.

Поразрових се тук там, попитах и във фесбук – оказа се, че става въпрос за сливенски милинки. Да ама, рецепти много – коя да избера?! Разгледах „Гответе с мен“ и попаднах на милинките на Пеполина. Разгледах и милинките на Бордовски и Даниела и в крайна сметка се получи някаква комбинация от сливенско-бургаски-ямболски милинки с варненски привкус. 🙂 Хахахахха:)

Внимание!!!
Първо – това са мега калорични милинки. Ако имате някакви сърдечни проблеми, проблем с кръвното, холестерола, моля не консумирайте! На мен направо ми забавиха сърдечния ритъм! Успях обаче да се спра на 6 броя. 🙂

Второ – Вкусни са, спор няма. Не се получиха като онези – добруджанските, които исках, ама пак са много вкусни – мазнички, леко хрупат коричките, а вътре са пух. И захарта отгоре довършва всичката тази приказност. 🙂

И след като се наприказвах следва и рецептата:

За 1 тава милинки убиец 🙂

300 мл леко топла вода
1 ч.л сол
1 с.л. захар
21 г мая (1/2 кубче прясна мая)
2 равни с.л. свинска мас
500-600 г брашно

За заливка:

1 яйце
1/2 ч.ч свинска мас (но не голяма чаена чаша, а от по-малките)
2 с.л. галета
1 к.л. сол
2 с.л. вода

Пудра захар за поръсване

Свинска мас и галета за намасляване и поръсване на тавата.

Маята се разтваря във водата. Добавя се солта, захарта и 2-3 с.л. брашно. Разбърква се на кашичка и сместа се оставя да втаса. Пресява се брашното в купа, прави се кладенче, изсипва се леко разтопената мас, но не гореща, добавя се втасалата мая и се замесва меко тесто. Меси се в продължение на 10 мин. Оставя се да втаса на топло, докато удвои обема си. Ако имате хлебопекарна, може да го омесите там и да го оставите да втасва.

Втасалото тесто се премесва отново. Намаслява се тава за печене с мас и се поръсва с галета. От тестото се оформят топчета и се редят в тавата на съвсем малко разстояние едно от друго. Оставят се да втасат и през това време се прави заливката.

За заливката: Леко се разтопява маста, добавя се яйцето, солта и водата, разбива се сместа с вилица. Накрая се добавят галетата, разбърква се и се намазва/изсипва върху втасалите милинки. Аз я разпределих със силиконова четка, че стана малко гъста.

Пекат се в загрята на 200 градуса фурна 30 мин. Поне при моята фурна е на тези градуси и за толкова време.

Изваждат се, поръсват се с пудра захар обилно и се нападат веднага.:-)

Рени, специално да се почерпиш, за съветите и помощта!: -)

Това е! И умната!

Ако някой има проблеми с напълняването, горещо ги препоръчвам! 🙂