Всичко за дартс: Какво е дартс и какви са правилата?

2
Добави коментар

Това е игра, в която играчите вхърлят  къси стрелички, в мишена, която е окачена на стената. Корените на играта идват от Британските острови и днес може да се съзтезавате професионално. Мишената се разпределя на сектори от 1 до 20. Центърът е 50 точки, а около центъра 25. В играта може да отцелиш троен или двоен сектор. Ако оцелите извън мишената вие получавате 0 точки. Максумум точките, които може да направите за 1 вхърляне (3 мятания на стрелички се брои за 1 път) са 180, като оцелите 3 пъти, троен сектор 20. Тройните сектори са тези по-близо до центъра на мишената.

Стандартната мишена е на височина 174 см. от пода и 237 см. дължината до линията от, която играчите мятат.

Най-популярните видове игри на дартс:

301/501/701
Всеки от играчите започва с 301,501 или 701 точки. След като метне 3-те си стрелички, спечелине брой точки се изваждат от  резултата. Играта продължава, когато някой занули точките си, но задължително като оцели двоен сектор. 50 също се брои за двоен сектор (25 по 2). Ако някой от играчи уцели повече точки отколкото му трябват за зануляване, то тогава последните му 3 мятания не се броят.

Рунд
Когато играете този тип игра, вие трябва да оцелите секторите от 1 до 20, след което трябва да оцелите удвояването на тези сектори, а след това утрояването. Завършва се с попадене в центъра (блу ай, термин от английски blue eye, която се използва се центърът на мишената).
Играчът, който първи оцели блу ай, печели играта.

Всички петици
Тук играчите целят да наберат максимален брой точки, кратен на 5.  Резултатът от сума, която не е кратен на 5, не се брои.
Числото 5 дава 1 точка, 10-2точки…. 50-10точки.
Играчът, който пръв направи 51 точки, печели играта.

Прочетете историята и от тук!