Да бъдеш или да не бъдеш… кифла

3
Добави коментар
pippo26
pippo26

Какво си представяте, когато чуете „кифла“?

Когато създадохме сайта се замислих сериозно върху името, което избрахме. Знаех с колко негативен смисъл е натоварено. Знаех, че ще е трудна борбата със стереотипа. Попитах много хора за това как изглежда една жена – кифла. Беше трудно да направя обобщен образ на това, което е общоприето, макар на всеки да му изплува пред очите лика на нацупена муцунка при споменаването на тази дума. Ето на какво се натъкнах, опирайки се на google като всеобщ всезнайко :  „В стойка на ку*ва застани, че си поредната куч*а или лигла напиши, пред огледалото се щракни, устни нацупи, фешънче бъди…“ Е, добре, де, викам си, това ли е?!

Понятието „кифла“ се свързва с тинейджърки (и не толкова) със силен грим, снимки пред огледалото в банята, чалга култура и съмнителна ценностна система… Но това не е ли стереотип?! Реших да направя списък с няколко точки, описващи така наречените кифли. Ето го и него:

1. Имат лоша координация и затруднения с посоките – ляво, дясно; изток, запад, север, юг.

Контра:

Колко са жените, които нямат? Ние сме интуитивни и емоционални същества. Биологически и еволюционно ни е заложено да сме добри в много други неща, но не и в тези. Още когато човекът е живял в пещерите, ролята на жената е свързана със закрила, емоционалност, интуитивност. На нея не й е било необходимо да се ориентира извън своята пещера. Това са правели мъжете. Така те са развили тази си способност. И само можем да сваляме шапка на жените, които никога не бъркат ляво и дясно. Това не е въпрос на интелигентност.

 

2. Не прави разлика между болт, винт, гайка, щтрафт и самонарезен винт…

Контра:

Има ли нужда от коментар?! Ок. Аз лично бих различила първите три… евентуално. И то имайки предвид, че съм кандидат- инженер… А колко мъже, моля да кажат, ще различат цвят сьомга от портокалово?

 

3. Парите за нея са важни…

Контра:

А за кого не са? Докато не се научим да се храним от слънчевата енергия и не станем достатъчно дебелокожи, за да не се влияем от температурните колебания, всеки от нас ще има нужда от пари. C’est la vie! В такъв свят живеем. А… сетих се за още един начин – да се осъществи проекта Венера с ресурсно базирана икономика. Но за момента това си е чиста утопия…

 

4. Тя е пълна с комплекси. Няма кифла, която да се харесва такава, каквато е.

Контра:

Моля, който се счита за съвършен и го знае, пръв да хвърли камък…

 

5. Страхува се от всякакви „опасни“ животни – паяци, буболечки, червеи и т.н.

Контра:

Познавам много жени, които бихте нарекли всичко друго, но не и кифли, и които наистина се ужасяват от паяци. Познавам и един младеж, който дори на снимка не може да погледне змия. А онзи, който не настръхва от погнуса при вида на хлебарка, веднага да си признае.

 

6. Кифлите флиртуват.

Контра:

Една истинска жена трябва да знае как да бъде кокетна. Друго нямам какво да кажа.

 

7. Външният вид е от изключителна важност за тях.

Контра:

Няма, повтарям НЯМА жена, та дори и мъж, който не желае да изглежда добре. Факт е, че по дрехите посрещат. Друг е въпросът, че липсата на вкус не е нещо осъдително…

 

8. Има страст към пазаруването.

Контра:

Това не наричаме ли просто „жена“?

 

Всичко това е СТЕРЕОТИП!
Иначе казано, като наредиш достатъчно глупости под калпака на дадена дефиниция, все нещо ще уцелиш, ако и случайно (на каквото разчитат и астролозите например).

Сега обожаваме да осъждаме и да вкарваме в рамки. Времето на общите знаменатели. Някога онези, които са гореописани са наричани по друг начин. В Япония са били гейши. В средновековието – дами (понятие, което сега също ни е трудно да обобщим). А сега сме просто жени. Такива, каквито сме – емоционални, комплексирани, объркани.

Затова, тук и сега, искам да благодаря на всеки, влезнал в сайта и след това с изненада възкликнал: „Я, тук се пишат много смислени и интересни неща!“ Има такива, чийто думи стигнаха и до мен. Затова благодаря. Благодаря, че приехте провокацията и я осмислихте.  Мисля, че е време да спрем да обобщаваме. И когато един стойностен човек попадне и хареса сайта, и ние видим това, да не казваме: „Накъде върви светът.“

Да спрем да живеем и мислим в кутии.

Ваша: Людмила Иванова – една кифла