Лазаня с готови кори

1
Добави коментар
smolyandnes
smolyandnes

Лазанята е традиционно италианско ястие. Представата ни  за него е  за скъпо ястие, което се приготвя трудно и е капризно. Предлагаме ви рецепта, в която най – скъпи са корите (за  3,00-4,00 лв. може да намерите готови кори за лазаня). Нужно ви е още  кайма, лук, чесън, домати , малко кашкавал  и ако желаете  Сос „Бешамел“.  За около 6,00 – 7,00  лева може да приготвите вечеря за четирима.

 

Необходими продукти: 1 пакет готови кори за лазаня, 0,250 гр кайма, 1 глава лук,  чесън- 3-4 скилидки , 3-4 домата /може и от консерва- 1 бурканче- 0,250-0,300 грама белени домати/, 100 гр кашкавал, черен пипер, сол, магданоз.

За сос „Бешамел“- 1 1/2 чаена чаша прясно мляко, 3-4  с. л. брашно, половин пакетче краве масло.

Начин на приготвяне: Задушава се в мазнина настърганите скилидки чесън,  ситно нарязаният лук, към него се прибавя каймата/ размита с вода/. След като се позапържи всичко се прибавят  доматите.  Разбъркват се на огъня докато каймата се раздроби и се получи еднородна смес. Подправя се с черния пипер и малко сол и се сваля от огъня. Нека малко да поври всичко това – до готовност на каймата. В друг съд се приготвя сос бешамел. В загрятото масло се запържва брашното и при непрекъснато бъркане се добавя прясното мляко. Подправя се с черен пипер и сол. Корите  за лазаня  предварително се приготвят съгласно указанията. След обработката им /ако  е нужно/ започва нареждането на лазанята. В намаслена тава се поръсва от  сместа с кайма – колкото да се покрие дъното на тавата, слагат се един ред от корите , наръсва се с бешамелов сос, поръсва се част от настърганият кашкавал / ако желаете/. Тази процедура повтаряте и с останалите кори. Така най-отгоре върху корите остава само  бешамелов сос и настърган кашкавал. Пече се около 40 минути до зачервяване / на 200-250 градуса/