Пасау – град на три реки

1
Добави коментар

По добро стечение на обстоятелствата се очертава през Април да посетя за седмица едни, доскоро непознат за мен, град в Германия – Пасау. Затова реших „да напиша домашното си“ и да открия за мен и за всеки, които прояви интерес и прочете тези редове, нещо повече за този изглежда красив град. Известен още с името Драйфлюсещат или Град на три реки, Пасау е създаден през 1217г. Той се намира в провинция Бавария и е разположен в прегръдката на реките Дунав, Ин и Илц.

Пасау е основна спирка по пътя на круизните кораби, които порят вълните на реките и затова често улиците на града се изпълват с туристи. Със своята уникална архитектура, Пасау е един от най- известните и красиви германски градове, разположени на Дунав. По улиците на града могат да се видят както много туристи, така и много студенти, привлечени в Пасау от местния университет, предлагаш обучение на високо ниво по право и икономика.
Най-красивото място в Пасау е Старият град, чиито сгради с архитектура в стил Барок и Готика, радват окото и впечатляват с изящни стенописи.
Всеки посетил този град, както и аз ще направя съвсем скоро, трябва да посети и Крепостта на Лордовете. Това е замък използван в миналото от епископите на епархията на Пасау. По-късно тя приютява баварската армия, а също така е била използвана и като държавен затвор, което и донесло страховитото име “ Бастилията на Бавария“. През 1932г. тя е превърната в Музей.
Друга забележителност на града е църквата Св. Стефан, чиято сграда има прекрасна архитектура в стил Барок. Според снимките на вътрешността, които успях да открия, думата „красиво“ е недостатъчна да опише творението на старите майстори. Тази катедрала е дом и за най – големият орган в света, който притежава внушителния брой от 17 774 тръби.
Разбира се трябва да спомена и трите реки, които сякаш са прегърнали този китен град. Интересното при тях е техният цвят. Водите на Дунав са синьо – сиви, на Илц много тъмни, почти черни, а на Ин мътни, сякаш гледате река от нашенска боза…!
          До скоро не бях и чула името на този германски град, но сега вече с нетърпение очаквам момента, в който ще се потопя в спокойствието, което излъчват неговите сгради, улици, а надявам се и жители!