Затлъстяване и наднормено тегло при деца

3
Добави коментар
Stella_Bashewa
Stella_Bashewa

Затлъстяването и наднорменото тегло при деца и млади хора се превръща в най – големия кошмар за бъдещето на България.

Случайно прочетохме заключението на наш колега (Републикански консултант по диететика), че нашите/Вашите деца заемат „престижното“ второ място в света по затлъстяване изпреварени само от световните лидери от САЩ.

И без да сме републикански консултанти ще кажем, че за това сме виновни всички ние/ Вие.

Как се случва обаче така, че такива епохални открития се пръкват в публичното пространство точно преди конгрес по ендокринология или преди някоя обществена поръчка. Трябва ли да чакаме следващото научно събитие за да установим, че нашите деца са се придвижили по – напред в класацията по затлъстяване и наднормено тегло?

Пишем всичко това, защото от 2006 година се опитваме да установим контакт с директорите на много училища в цяла България. Предлагахме да проведем тестове на нашите/ вашите деца с цел превенция на затлъстяване, наднормено тегло и гръбначни изкривявания.

Само в две училища в София приеха идеята – 31 СУЧЕМ „Иван Вазов“ и 134 СОУ „Димчо Дебелянов“ и там направихме тестове на близо 1900 деца (над 70 % от тези тестове бяха безплатни)

Останалите директори ни обясниха много учтиво, „че те правят най – доброто за лечението на своите ученици“ Ето в това е парадокса – даваме купища пари за лечение, вместо в пъти по – малко средства за ПРЕВЕНЦИЯ

Основното ни питане обаче е друго – как така директорите решават какво е полезно за поверените им наши/Ваши деца? Нали ние плащаме директорските заплати с нашите данъци. Не е ли по-коректно да ни попитат какво мислим като родители.

Сигурни сме, че всеки един от нас може да отдели еднократно 15/ 30 лева за здравето на своето дете. Само, че никой не ни пита нас като родители

Важното за директорите е да попълнят бумагите, отчетите и делегираните бюджети да стигнат за заплати, а пък децата и без това ще са си на второ място по затлъстяване.

Ние като родители също имаме вина – предпочитаме да платим 29.90 лева за едно барбекю „на промоция“ от сайт за групова търговия отколкото да направим един тест на нашето дете за същата цена.

Склонни сме да платим поредния Play Station, а после да се вайкаме, че детето постоянно е пред компютъра и прилича на хипопотам.

Не си помисляме и дори, че можем да заплатим за един тест, който ще ни даде информация за това, което се случва в детското тяло.

Не твърдим, че нашето мнение е правилното. Докато уточняваме кой е „баш майсторът“ в областта на затлъстяването и наднорменото тегло нашите/Вашите деца ще се придвижат на още по-престижното първо място по затлъстяване. Ще изпреварят с едни гърди (кореми) световно признатите шкембелии – американчетата.

И тогава пак някой Републикански специалист по диететика ще го установи и ще ни го съобщи със сериозен тон.

Факт е, че всичко опира до пари, но нека да поговорим на тази тема и да направим нещо за нашите хлапета , за да намерим изход от тази ситуация!

Нека всеки, който иска да помогне за реализацията на една национална инициатива за превенция на този проблем да го направи!

… заедно можем повече!