Интересното в бизнеса

2
Добави коментар
TaLoV
TaLoV

Надали много родители могат да похвалят родната ни образователна система.

Сегментацията става жестока – от една страна, масово учениците са неграмотни, а от друга, малко на брой частни и държавни елитни училища дават висококачествени знания на малцина.

В последните две години се наблюдава радостна тенденция – все повече деца и родители се интересуват от състезателна математика, а математическите турнири се превръщат в истински спорт.

Хиляди ученици от малките класове участват в десетки състезания, частните школи и учители по математика цъфтят, а търсенето на задачи и решения от математически състезания в мрежата расте от ден на ден. За щастие, появи се и добре структурирана онлайн библиотека с богат набор от задачи и решения от математически състезания – Klasirane.com, в която подредени по клас или състезание могат да се открият хиляди задачи от десетки национални и международни състезания.

Дано интереса към математиката и състезанията се запази и в бъдеще, това като че ли е един от малкото разумни начини да се повиши интереса на учениците към обучението, изискванията на родителите към образованието и качеството на преподаване на учителите.
На всекиго е приятно да чете за успехи на български ученици на международната сцена.

А такива не липсват – достатъчно е да споменем успехите ни на провелото се миналата седмица Romanian Masters of Mathematics.
Един от емблематичните ни математици, дългогодишния ръководител на националния ни отбор професор Петър Бойваленков определи това математическо състезание като висшата лига на Международната Олимпиада по Математика – затворен клуб, в който са поканени най-добрите от най-добрите.

И ако смятате, че двата бронзови медала и 13-тото място на България от RMM не са нищо особено, опоределено бъркате.

Да, изоставаме от САЩ, Русия, Китай, но единиците математици, които ни представят по света са на отлично ниво.

А целта е ясна – новата вълна ученичета, спускащи се с толкова жар в сегашните математически състезания за 1 – 4 клас да продължат с любовта към математиката и ентусиазма си и след години да създадат една висококонкуретна среда, която да стимулира все повече математически успехи на международната сцена.