01. Водоустойчив шперплат – какво трябва да знаем за него?

1
Добави коментар
shperplat
shperplat

01. Водоустойчив шперплат – какво трябва да знаем за него?

Приложение и особености на водоустойчив шперплат

Всяка кофражна система се състои от няколко основни и неизменни елемента. На първо място са кофражните платна, които придават формата и размерите на желания железобетонен елемент и поемат товарите от излятия бетон. Те са с различна ширина, което спомага за по-лесното и точно кофриране на желаните от изпълнителя стени, колони или асансьорни шахти.

Хидрофобен шперплат – това е водоустойчив шперплат, с размери най-често 1220х2440х21мм. Произвежда се от различна дървесина с лепилна връзка фенол-формалдехидна смола, която му придава висока водоустойчивост, гарантираща защита от атмосферни влияния и микроорганизми.  Многослойната структура на шперплата (13 слоя) гарантира геометричната стабилност на платната.

За защита на лицевите повърхностти от влага и за постигане на гладка повърхност на водоустойчивия шперплат се използва покритие от 140 гр./кв.м. позволяващо многократна употреба на платната.

Видове водоустойчив шперплат

Има два вида покрития: кафяв и черен филм. Платната с черен филм се използват до 2 -3 обръщания, а тези с кафяв филм – над 4 обръщания. Кантовете на шперплата са защитени чрез обработка с влагоизолационна боя. Притежаваните от хидрофобния шперплат голяма здравина, водоустойчивост и износоустойчивост на покритието го правят незаменим при изграждането на вертикални и хоризонтални кофражни обшивки.

Залепването на бетона към кофража налага използването на кофражни масла. Те са екологично чисти, без вредни емисии, улесняват почистването на кофражните платна и допринасят за дълъг живот на обшивката.