Да направим забавна храна за децата

1
Добави коментар
anelia_77
anelia_77

Да готвите за детето си и като цяло за деца не е никак лесна задача. Децата харесват неща, които обикновено никак не са полезни за тях – чипс, газирани напитки, бонбони, хамбургери. За родителите е доста трудно да направят нещо хем полезно за децата им, хем вкусно и интересно за хапване. За да се постигне това, трябва да привлечете вниманието на детето към храната, да бъде интересна за него, а не да го карате насила да яде тия зеленчуци на пара, например. Ето няколко съвета как да направите това:

Направете празничната храна всекидневие.

Децата харесват празниците, а покрай тях и празничното меню. Разнообразете вечерята му с разноцветни макарони например, скара или плодове и зеленчуци в красиви форми. Сервирайте от време на време и интересни и чудно украсени десерти.

Подсладете рецептите си.

Детето ви харесва сладкото?! Използвайте това и подсладете леко стандартни рецепти – печено, картофено пюре или пилешко. Захарта не е единствения начин да направите това. Варианти като канела, сладък червен пипер и плодове са доста по-добри и здравословни. Може да ги използвате като основи за сосове, маринати и салатени сосове.

Изпровизирайте.

Малко творчество при поднасянето на храната може да направи чудеса, особено при децата. Украсете порцията, поднесете храната като цвете или животно. Използвайте въображението си и вижте кое ще се понрави на детето.

Започнете с малки стъпки.

Няма да накарате детето ви да хапва здравословно като промените изцяло менюто му наведнъж. Поетапно въвеждайте полезната храна в дневното му меню. Може да започнете като промените маргарина на сандвича му с масло или като поднесете плод като десерт след обяда. С времето детето само започва да търси тези компоненти в храната си. Оставете детето да помага при готвенето.

Децата оценяват повече храната, когато разберат как се приготвя. Вземете ги със вас поне веднъж седмично, когато пазарувате за вечеря и ги оставете сами да изберат плодовете за десерта. Направете детето съпричастно към процеса, привлечете вниманието му към храната.