Готови ли сте за „Квантовата магия”?

76
Добави коментар
Sens-able
Sens-able

Съвременните изследвания на руски и западни учени-физици правят достъпна за по-широката публика информация за последните открития в науката, които претендират, че са в състояние да преобърнат представите на човека за реалността. Сергей Доронин излага част от тези изследвания в своята приковаваща вниманието книга „Квантовата магия”, която провокира както емпириката, така и въображението.

 Компактдиск, на който се съхранява всичката възможна музика – и написаната, и още несъздадената; компютър, извършващ за секунда повече операции, отколкото са частиците във Вселената; хиперпространствени скокове, които могат да те пренесат за миг през пространството… Научна фантастика? Не, научно възможно! Новата квантова реалност е факт, а ние сме на прага ù. Всичко това е достъпно изложено в книгата „Квантовата магия“. Обозримото бъдеще ни предлага един бляскав и внушителен свят на сбъднати научни мечти, на материализирано въображение – вече се използват квантово-криптографски системи за защита на информация и не е далеч денят, когато квантовият компютър ще се озове на бюрото ви… А това е само началото! Прочетете днес за уникалните технологични изследвания, за да не се стъписате утре, когато се сблъскате с новата реалност. Затова и самото наименование на книгата е такова: то отразява най-точно съвременното състояние на науката, в което научните открития са толкова невероятни, че на човек му е трудно да им повярва, а също и да ги осъзнае… Понятието „магия” в „Квантовата магия” се определя като онези процеси и явления в заобикалящия ни свят, които нямат класически аналог. По-просто казано: това са процесите, които противоречат на всички известни закони на физиката и излизат извън рамките на обичайните ни представи за реалността. Авторът Сергей Доронин непоколебимо твърди, че времето, в което се смяташе, че науката си е наука, а мистиката – мистика, е отминало.

Доронин отхвърля напълно всеобщото схващане, че който познава квантовата механика, не се интересува от езотерика, а който е запознат с езотеричните практики дори малко, но достатъчно, за да повярва във физическо съществуване на тези факти, невинаги познава квантовата механика. В „Квантовата магия” е показано нагледно колко близки са тези два крайни подхода, които по същество изучават едни и същи явления, но от различна гледна точка и с абсолютно различни методи. Книгата обобщава някои много важни резултати, получени в квантовата физика през последните години. Важни не само за практическата реализация на невиждани до днес технически устройства, които идват с вълната на настъпващата „втора квантова революция“, но и особено значими за нашия светоглед, като крачка към едно качествено ново и много по-дълбоко разбиране на света, който ни заобикаля.