Терорист се самовзриви на международно летище Кандахар

3
Добави коментар
mutrisa.com
mutrisa.com

Нов атентат разтърси международното въздухоплаване с експлозията на летището в Кандахар, при който са загинали шестима души, съобщават световните медии. Засега се предполага, че самоубиецът е атакувал именно военните бази в района, които в случая са многобройни и представляват различни националности.

Атентатът е осъществен извън границите на международното летище с кола-бомба, разкриват официалните изказвания от НАТО, но в същото време очевидци разказват по-различна версия. Полицай от местното полицейско управление разказва пред Асошиейтед Прес, че атентаторът се е самовзривил след опит да достигне до летателното поле пеша.

Отговорност за атаката са поели пред „Би би си” Талибаните, което за пореден път според анализаторите на ситуацията в Афганистан показва колко напрегната е ситуацията в Кандахар. Само отпреди месец данните сочат, че 12 души са загинали при серийни атаки в града.

Засега има изтегляне на войските на САЩ за сметка на поемането сигурността в региона от страна на НАТО. От около 90 000 войници там ще останат 68 000 гласи изказване на американския президент Барак Обама. Въпреки това обаче насилието продължава да взема своите жертви, като последният случай отново е с атентат на кола-бомба, отнела живота на 13 души в съседна на Кандахар провинция.

Според запознати авиационният характер на атентата може да предизвика повишени мерки за сигурност и по международните летища на Европа. За българските международни летища, функциониращи в момента (София, Бургас, Пловдив и Горна Оряховица), все още няма повишена степен на заплаха, а мерките за сигурност отговарят на общите стандарти на ЕС, успокояват ни специалисти по авиационната сигурност.