Какъв ще бъде животът през следващия век?

30
Добави коментар
mayavp
mayavp

Какъв ще бъде животът през следващия век?

Ани Лашкова

четвъртък, 19 Януари 2012 6:00ч

Хората винаги са се интересували от бъдещето, вероятно защото не могат да си изградят добро настояще. Те се интерсуват да знаят какво ще се случи, дори когато самите те вече няма да са на този свят.

През 1900 г. американският инженер Джон Уоткинс може би на шега е дал своите предсказания за живота след 100 години. Той е успял в някаква форма да предугади доста неща, като появата на цифровата фотография, мобилните телелфони, телевизията, танковете, увеличаването на ръста на американците, полуготовата харана, забавения ръст на населението, всесезонното снабдяване с плодове и др. В други насоки обаче не сме оправдали очакванията му – например вкарването на градския трафик под земята, изтребването на мухите и комарите и др.

За онова време сигурно идеите на Уоткинс са изглеждали нелепи и фантастични. Но сега ни интересува какъв ще бъде животът в началото на 22-и век . Този въпрос е зададен от Би Би Си към потребителите на сайта й, а британските футуролози Йен Пирсън и Патрик Такер са избрали няколко най-правдоподобни, разбира се, според тях.

1. Световният океан ще се използва масово в селското стопанство, като рибата далеч няма да е основният продукт. Според футуролозите това е неизбежно, тъй като ощ в края на века на земята ще има 10 милиарда гладни и мръзнещи хора. Затова в океана ще се отглеждат водоросли за биоотопление, храна за животните, а чрез генно-модифицирани растения на човечеството ще се наложи да добива от водата полезни елементи.

2. Хората ще могат да общуват без говор – само чрез мисълта. Футуролозите не виждат в тази идея нищо невъзможно, при условие че се ползва специална апаратура, четяща сигналите от един мозък и предаваща ги на друг.

3. Генетиката и роботизацията ще достигнат такива висоти, че хората ще станат суперумни и безсмъртни. Ще ни включват към компютри. Тази концепция има много привърженици, които я наричат технологична сингулярност – т.е. развитието на технологиите ще бъде толкова бързо и сложно, че ще стане недостъпно за разбиране и ще се наложи създаването на изкуствен интелект и самовъзпроизвеждащи се машини, както и интеграцията на човека с изчислителните машини, както и скокообразното увеличаване на възможностите на човешкия мозък за сметка на биотехнологиите. Дали обаче увеличаването на скоростта на изчисления води до възникване на съзнание и какво точно е съзнанието? На тези въпроси засега има само предполагаеми отговори и те не са от сферата на техниката, а на философиите и религиите. Тоест прехвърлянето на „съзнанието“ на например умиращ човек в машина едва ли ще е възможно. Генното инженерство е по-вероятно да успее да създаде свръх хора, но какви ще са взаимоотношенията ни с тях е по-добре да не фантазираме.

4. Антарктида ще бъде заселена и усвоена. Футуролозите вярват, че човечеството ще съхрани този континент, като му определи статус на международен резерват. Но гладът може да превърне част от него в търговски структури, малко след като бъде опоскана Арктика.

5. В оборот ще влезе единна световна валута. Всъщност системите за електронни плащания вече са нещо подобно. 6. Ще останат само три езика — английски, испански и китайски.

7. 80% от страните в света ще одобрят еднополовите женитби. Това не е особено изненадващо предсказание, макар че по-добре би било да се коригират причините, които правят хората хомоскесуалисти.

8. Разпадането на САЩ ще започне от Калифорния. Драматичните разлики в икономическото положение на отделните щати и региони на страната наистина може да блокира всеки опит за ограничаване на центробежните процеси, признаци, за които се виждат и сега. Трябва само да се отбележи, че Източните щати искат да се отделят не по-малко от Западните. В този случай територията на бедните аграрни щати вероятно ще се изпразни и индианската цивилизация ще има още един шанс!

9. Стоки и хора в орбитата на Земята ще се превозват с космически асансьори. Инженерите работят активно в тази посока, но не знаят как да заобиколят редица очевидни трудности.

10. Жените по-често ще прибягват до изкуствено оплождане отколкото чрез мъжете. Напредъкът в генетиката буквално ще дадат възможност да се създават ембриони по поръчка.

11. Естествената среда за живот ще бъде почти напълно разрушена и запазена само под формата на музеи на открито. Да се надяваме, че това предвиждане ще бъде от погрешните.

12. Пустините ще се превърнат в гори. Най-вероятно това ще се случи само в икономически най-развитите страни, където нуждите на пазара преодоляват всички препятствия. Това донякъде противоречи на предишното предсказание.

13. Вместо брачна институция ще има годишни договори.

14. Бойните действия ще се водят от роботи, а живи хора няма да страдат.

Общо взето явно футуролозите не са особено оптимистични, че човечеството ще бъде споходено от здрав разум и ще създаде очаквания „златн век“. То пак ще е разделено на бедни и богати страни, алчни корпорации ще рушат околната среда, а хората все повече ще се отдалечават от човешката си същност и ще се механизират. Тези предсказания са доста по-негативни от онези на Уоткинс преди 100 години. Какви ли ще са прогнозите тогава за 23-и век.

Четете още: