Еклери с ванилов крем

14
Добави коментар
vestitel
vestitel

Еклери с ванилов крем Продукти, необходими за приготвяне на еклерите

1 ч. ч. и малко вода 1/2 ч. ч. олио 1 ч. ч. брашно 3 яйца

Начин на приготвяне
На котлона в съд се слагат водата и олиото и като заврат се прибавя брашното, като същевременно се бърка с дървена лъжица за около 2 минути, после се дърпат от котлона и продължава леко да се разбърква. Оставя се настрани да изстине до стайна температура и тогава се дабавят едно по едно яйцата – получава се гъста смес.

Фурната се затопля до 200 градуса и еклерите се редят в тава, покрита с хартия за печене. Може да се шприцоват, а може и с лъжица да се загребва и да се слагат в тавата, те после се оформят. Трябва да се остави разстояние между еклерчетата, защото в процеса на печене увеличават размера си двойно.

Пекат се се 15 мин на 200 градуса, 5 на 150, след което се изключва фурната, открехва се леко вратичката и се оставят вътре за още около 5-10 минути. Еклерите трябва да придобият златист вид и да са твърди.

Продукти, необходими за приготвяне на крема

1 ч. ч. захар 3 яйца 6-7 с. л. брашно 3 ч.ч. прясно мляко 3 ванилии около 30-50 гр краве масло

Начин на приготвяне
Разбива се 1 ч. ч. захар с 2-3 яйца на гъст крем. Добавя 1 ч. ч. мляко и ванилиите. Междувременно на котлона завират 2 ч. ч. мляко, след което се изключва без да се дърпа от котлона и към него с бъркане се добавя бавно на струйка яйчената смес и маслото. Бърка се до сгъстяване на сместа. След това се маха от котлона, за да изстине, като се разбърква от време на време, за да не се получат бучки.

Еклерите се цепват леко с ножче и се пълнят с получения ванилов крем – може с шприц, може и с лъжичка за кафе.

По желание отгоре може да се украсят с разтопен на водна баня шоколад или шоколадова глазура, или да се поръсят с пудра захар.

Приятен апетит!

Тази рецепта сподели с нас А. Димитрова.
***

Очакваме да ни изпращате вашите вкусни идеи или домакински хитринки на електронна поща – [email protected] или в нашия форум

Създадена на 20.01.2012 г.