МиШ- МаШ с МаРиЯ

2
Добави коментар
MaryT
MaryT

След близо едномесечната ми почивка,която волно си дадох покрай Коледните и Новогодишни празници си дадох сметка ,че блогчето ми опустя. Почивката ми всъщност се изрази в това, че именно в този период, когато приготвянето на вкусни ястия за близки кипеше с пълна сила, аз умишлено си спестих качването на рецептите тук, за да мога да съм повече време с моето семейство. Днес е типична неделна януарска сутрин. Студена, леко снежна, но пък уютна. Реших да спретна любима закуска като начало на мързеливата ни неделя, като количеството което ще видите по-надолу в рецептата е повече от нужно за закуска, така,че цял ден да посягаме към купата с понички 🙂

И така…

Необходими продукти за тестото :

650 гр. брашно;
300 мл. прясно мляко;
100 гр. разтопено масло;
1 пакетче суха мая;
2 яйца;
8 с.л. захар;
1/2 ч.л. сол;
1 ч.л. стрити лимонови корички.

Поничките може да приготвите и с пълнеж от шоколад или крем. Аз приготвих ванилово кремче, и използвах шоколадови мидички ( с тях се сдобих от сладкарски цех, които са суровина за шоколадова глазура), но можете да използвате и течен шоколад.

Необходими продукти за крем :

3 жълтъка;
400 мл. прясно мляко;
4 с.л захар;
4 с.л брашно;
100 гр. масло;
1 пакетче ванилия.

Приготвя се, като половината от прясно мляко се слага в дълбок съд и завира на умерен котлон. През това време се разбиват жълтъците с брашното, захарта, ванилията и остатъка от прясното мляко. Добавят се към топлата млечна смес на тънка струйка при непрекъснато бъркане. Когато кремът се сгъсти се маха от котлона, добавя се маслото и се оставя да изстине.

Начин на приготвяне на тестото:

В случая аз се изхитрих и го омесих в машина за хляб, на програма тесто, но, ако не разполагате с такава, го омесете ръчно, като го оставите около час да втаса.

Разточете тестото с дебелина на кората около 1 сантиметър, като кората да е с овална форма. Разделете я леко с нож, но без да я разрязвате на две приблизително равни части. В едната част с чашка очертайте кръгчета колкото позволява половината кора. Върху тях поставете крем или шоколад, както е показано на снимките по-долу.

Покрийте вече разпределените кръгчета с останалата част на кората и изрежете вече оформени понички.
Готовите понички оставете около десетина минути на топло, да почине тестото преди да се запържат.
В дълбок съд налейте олио и го поставете да загрее върху котлон при температура 180- 200 градуса. Запържете поничките бързо до приятно зачервяване.

Извадете върху памучно платно, или плътна хартиена салфетка за да може излишната мазнина да попие от вече готовите понички. Подредете в подходящ съд и поръсете със пудра захар или с глазура. Сревирайте с кафе, прясно мляко, чай като сутришна или следобедна закуска.