Размер на ембриона и как да се предпазим от спонтанен аборт

42
Добави коментар
pe4enia69
pe4enia69

Размер на ембриона и как да се предпазим от спонтанен аборт

Рискът от спонтанен аборт до голяма степен е свързан със скоростта на растеж на ембриона през първите 3 месеца на бременността. 

Това са констатациите на учените от Университета в Нотингам, които са представени на годишната среща на  Британското   общество по плодовитостта (British Fertility Society) в Лийдс. 

Фактори влияещи за спонтанен аборт

 

Техният  доклад  беше публикуван в Би Би Си. Британски учени са проследили в детайли ръста на 247 единични и 264 двойни ембриони в утробата, по време на първите три месеца (12 седмици)  на бременността. 

Под „растеж“ се разбира разстоянието от върха до задната част на ембриона, което е измерено с помощта на ултразвук. Установено е, че 78% от абортите се наблюдават при  5% зародиши „джуджета“.

Как да се предпазим от спонтанен аборт

Следва да се отбележи, че изследваните  ембрионите са били само на  ин витро оплождане („оплождане в епруветка“), защото  тяхната възраст може да се определи с най-висока точност.Водещият автор на изследването д-р Shyamal Sur, смята, че такъв вид процедура може да помогне в бъдеще да се предскаже рискът от спонтанен  аборт. 

Причините, че някои ембриони имат ограничен растеж може да бъдат различни – отбелязва той. – Проблемът може да бъде както в  зародиша, така  и в утробата „. Както споменахме преди време, учени от различни страни са  събрали много информация за факторите, които увеличават риска от спонтанен аборт. 

Днес ние знаем със сигурност, че това може да бъде  преумора на бременната жена в домакинската работа, вземането на антидепресанти и силен шок, подобен на този от 11 септември 2001 година, когато жените са гледали по телевизията атаките на световният търговски център в САЩ.

Според проучването, броят на спонтанни аборти тогава се е увеличил с 12%. Установено е, че жени, които са правили няколко аборта, в по-късна възраст  са предразположени към сърдечен инфаркт.

Също така беше установено, че заседналият начин на живот увеличава вероятността от раждане на бебе с ниско тегло. А енергичните упражнения, противно на общоприетото схващане, не вреди нито на бременната жена нито на  бебето.

Разбира се има спортове които са противопоказни т.нар. контактни спортове като: колоездене, кънки и езда на кон.