Интересни истории на жени от Древен Рим – тема за Рим – Idi.bg

85
Добави коментар
diamant
diamant

На жените в Древен Рим не им е било позволено да имат пряко участие в политиката. Въпреки това, те често са взимали индиректно участие в нея. Ето списък с някои от най-влиятелните и запомнящи се жени в историята на Древен Рим

Аврелия Кота

Аврелия Кота, която е живяла от 120 до 54 г. пр. Хр, е майка на Юлий Цезар. Съпругът й е починал млад, но преди това той не е взимал участие във възпитанието на детето, а  тя  сама е отгледала  Цезар и двете му сестри. Тя, заедно със своето семейство, е живяла в Субура  – квартала на работническата класа в Рим, което е било неприсъщо за  хората с благороден и аристократичен произход. Тя е отгледала и дъщерята на Цезар след смъртта на съпругата му – Корнелия Цина.  Историята помни Аврелия Кота като интелигентна и независима жена, която  е успяла да спаси живота на сина си. Той е бил осъден на  екзекуция от диктатора Сула , тъй като искал да се разведе с  Корнелия Цина. Благодарение на петицията, която тя оглавила, Цезар бил помилван.

Ания Луцила

Ания Луцила е родена през 150 г. сл. Хр. и е дъщеря на император Марк Аврелий. На 14-годишна възраст тя се омъжва за Луций Вер, който е съ-император с баща й. След като съпругът й умира, тя се омъжва повторно.  Тя следва втория си съпруг и  баща си по време на техните военни походи. Когато Марк Аврелий умира, неговото императорско място се заема от  Комод. Неговите управленчески практики били обезпокоителни. Зародил се и заговор за убийство, планиран от  Ания Луцила, нейната дъщеря, племенника й и двама от братовчедите й. Намерението  на  Ания Луцила е било тя да стане императрица, но този замисъл останал неосъществен.

Хортензия

Хортензия е била оратор. Тя е известна с  въздействаща си реч, която е произнесла  пред Втория триумвират (Марк Антоний, Октавиан и Лепид ) през 42 г. пр. Хр. По това време триумвиратът е бил във война с Брут и Касий, замесени в убийството на Цезар. Те убивали богаташите и завземали  тяхното имущество, тъй като не разполагали с достатъчно приходи.  Поради тази причина те налагат данък върху почти 1500 богати римски жени, които били ядосани от факта, че плащат за война, в която не участват.  Жените придружили Хортензия до трибунала , където тя отправила своята реч, с която печели победа  – само на 400 жени бил наложен данък.

Ливия Юлия

Ливия Юлия  е родена през 13 г. пр. Хр. и  е сестра на император Клавдий.  Той е бил непрекъснато иронизиран от майка си, а сестра му се е отнасяла към него с изключително презрение.  Очакванията на Ливия Юлия били  да стане императрица, след като се омъжи внука на  Август  – Гай, но Гай е бил убит. Ливия Юлия печели слава с аферата си със Сеян, заедно с който се  опитват да завземат властта. Сеян е преториански префект на император Тиберий. Когато Тиберий напуска Рим, Сеян започва да набира все повече и повече мощ, елиминирайки  опонентите си. Към този момент Ливия Юлия е  омъжена за сина на   Тиберий – Друз. След неговата смърт се установява, че той е бил отровен от Ливия Юлия и Сеян. Двамата планират да се оженят, но майката на  Ливия пише на Тиберий, съобщавайки му, че те се  опитват да го свалят от власт.. Сеян е осъден на смърт и той заедно с децата  и последователите му са били убити. Тиберий оставил съдбата  на Ливия  да се реши от  нейната майка Антония Младша, която  заключила  дъщеря си в една стая, докато не умре от глад.

Сервилия Цепиона

Полусестра на Катон Млади, любовница на Цезар, тъща на Касий и майката на Брут, Сервилия Цепиона  оказвала голямо влияние чрез връзките си с  много извести римляни. Нейните родители са починали, когато тя е била млада, и тя и нейните братя и сестри са били заведени при техния чичо Марк Ливий Друз. За съжаление, той е бил убит, тъй като се е  опитвал  спечели гражданство за италиански съюзници. Първият съпруг на Сервилия – бащата на  Брут – е бил убит от Помпей Велики. Тя е имала афера с  Юлий Цезар и се твърди, че  нейната дъщеря Юния Терция  е всъщност от него.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2894 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност