Kokona: Питка с тесто от хлебопекарната – 2

3
Добави коментар

И… пак на вълна тесто.:)

Откакто си спечелих хлебопекарна от „Кулинарен журнал“ тестовете вкъщи продължават, почти всекидневно. Не толкова да пека в нея, а да ми меси тестото.
Преди също месех често, но каквото и да си говорим, хлебопекрната меси 20 мин, а на ръка меся най-много 10 мин. и то еднократно, докато пекарната може да се пусне да помеси няколко пъти при добро желание.:)

Днешната питка стана много пухкава, като дунапрен е.:) Малко ми прилича на едни купешки хлебчета, които като стиснеш леко и са като гъбка меки и много въздушни.:) Отдавам го на по-малкото количество като цяло тесто, повече мая и по-дълго втасване.

Ето и рецептата:

За тестото:
150 мл прясно мляко
100 мл вода
1 и 1/2 ч.л. сол
2 и 1/2 с.л. захар
4 с.л. олио
600 г брашно
1 кубче прясна мая 42 г

Отделно:
Свинска мас за намасляване на тавата и тестото.

1 жълтък за намазване на питката + 1 с.л. кисело мляко
Сусам за поръсване

Продуктите се слагат в описания ред, като най-отгоре се натрошава маята. Включва се хлебопекарната на програма тесто и търпеливо чакаме пекарната да си свърши работата за час и 30 мин.:))) При месене, ако в контейнера остава брашно по стените, при нужда добавете с.л. вода – една, или две, според нуждите. При мен тестото бухва доста по-рано от час и 30 мин., та някъде на първия час спирам програмата, изваждам тестото върху набрашнен плот, разделям на 4 части, разточвам на правоъгълни ленти, намазвам с мас, навивам всяка една на руло и две по две сплитам. Нареждам ги в намаслената тава, като оформям като навита питка и оставям да втаса на топло, докато увеличи двойно обема си.
Намазвам с разбит жълтък с оцет, поръсвам със сусам и пека 30 мин в загрята на 200 градуса фурна, като при нужда, за да не изгори, отгоре покривам с лист алуминиево фолио. Проверявам с клечка забодена в средата дали е изпечена добре. Вадя, напръсквам съвсем леко с вода и покривам с чиста кърпа.

И, естествено нападам топла, топла, по възможност с вкусна супичка и айрян.:)