Идеи за Обзавеждане на Баня

2
Добави коментар
bilyanab
bilyanab

В съвременния забързан свят банята освен в абсолютна необходимост се е превърнала и в място за релаксация, място където да намерим онези 30 минути спокойствие, които ‘отмиват’ напрежението натрупано през деня. Малка или голяма, всяка баня може да се превърне в домашния оазис.

Стилът и цветът на вашата баня зависят от вашите предпочитания, като можете да ползвате обичайните правила, твърде ярките цветове стоят добре в по-големи бани, за малките изберете по-светлите им нюанси; вертикални райета и дребни мотиви за малките помещения уголемяват визуално, докато едрите десени стоят чудесно в по-големите. Ето ви пример за баня в тъмни цветове, която е сравнително голяма и друга баня в тюркоазено синьо, която е сравнително тясна.
Едно от най важните условия банята ви да изглежда чудесно е правилното осветление. Различните повърхности и цветове отразяват светлината по различен начин, хубаво е малките бани да имат повече бяло, за да изглеждат по-светли и просторни. Лампата над огледалото е задължителна. Добра идея е и предвиждането на контакт в банята.
Мивката, която ще изберете най-често е от порцелан, но може да е от стъкло, гранит, кориан, неръждаема стомана и дори от дърво. Моделите са безбройни. Ако сте решили да инвестирате в мебели за баня, не купувайте мивката предварително, за да не се налага да ви правят мебелите по поръчка, цената се вдига. За мебелите за баня може да се пише много, моделите са много и освен огромно удобство, мебелите за баня придават неповторимост и завършеност на банята.

Тук обаче водещо условие при избора от какви материали е изработен мебела. Мебелите от МДФ с лаково покритие са много красиви, но истината е, че ако банята ви не е достатъчно голяма и няма вентилатори след максимум пет години ще трябва да смените мебела с нов. Когато купувате мебел от МДФ, обърнете внимание дали кантовете на детайлите са добре ‘запечатани’ с лак. Вътрешните детайли почти никога не се пръскат с лак за съжаление. Мебелите от масивна дървесина също трябва да са лакирани изцяло или поне грундирани от вътрешната страна. Проверете и чекмеджетата.
Ако банята е малка, най добрата опция е да изберете мебел от ПВЦ. По-скъпи са от другите, но много по-трудно се деформират и са влагоустойчиви.
Ако нямате голям бюджет, по-добре изберете огледало със шкаф за горния ред и колона. Колоните за баня събират доста неща и са много практични, докато долният ред или шкафът под мивката е красив, но не особено практичен, сифонът на мивката заема голяма част, а самият шкаф е доста скъп.
Инвестирайте в качествена вана, защото смяната е доста трудоемка. Разположението на санитарията в банята обикновено се съобразява с канализацията, за да е по-лесно и евтино.

Много практично решение е да се затвори бойлера в шкаф (преградна стена и втата в единия ъгъл например), така остава на сухо, което е по-безопасно и може да използвате шкафа за складирането на коша за пране, прахосмукачката, или дори пералнята или сушилнята може да е скрита там.

Не на последно място, не забравяйте отоплението. Лира или електрическа печка, съобразете модела с квадратурата на банята, няма нищо по-хубаво от топла баня, нали?

Може също да проверите правилата на Фън Шуй за банята.