Семена от чия (чиа)

2
Добави коментар
bbteam
bbteam

Какво е чия (или чиа)? По-скоро ядка или повече зърнена култура, опитваща се да се наложи в хранителните режими на активно спортуващите? Трудно бихме могли да определим, освен ако не сме опитали малките зрънца. Чията е била основна част не само от диетата на ацтеките и маите преди испанското завоевание, но и важна част от техните религиозни церемонии.

Какво представлява чия?

Чия е общо наименование на два вида Салвия (Salvia Hispanica и Salvia Columbariae), които се отглеждат като диви култури, с изключение на Salba. Представляват дребни и твърди семена, плод на растение, което много наподобява градинския чай, с изключително малки размери.

До преди известно време дребните семена на растението са се отглеждали само като декоративен елемент, но с изучаването на техния състав и полезни свойства става ясно, че те могат да бъдат потенциален източник на полезни вещества за организма.

Различният климат, условията на отглеждане, както и композицията на областта, определят хранителните качества на семенцата. Днес, производството на чиа е съсредоточено в Мексико, Централна и Южна Америка.

Хранителен състав на чия

Хранителен състав за 100 гр сушени семена от чия

Калории

486

Калории от мазнини

276

Общо мазнини

30.74 гр

Холестерол

0 мг

Общо въглехидрати

42.12 гр

Фибри

34.4 гр

Захари

0 г

Белтъчини

16.54 гр

Вода

5.89 мл

Гликемичен индекс (ГИ)

4.56

Гликемичен товар/лоудинг (ГЛ)

2

Здравословни ползи от консумацията на чия

Трудно би било да се опишат в няколко изречения всички полезни свойства на „храната за бягащи“, както векове наред са я наричали индианците. Твърдят, че консумацията й е свързана с прилив на енергия, както и със значително повишаване на издръжливостта на организма.

Това се обяснява със съдържанието на големи количества калий, натрий, калций, фосфор, цинк и манган в състава на семената от чия.

Освен това, съдържанието на полиненаситени, наситени и наситени мастни киселини повишава полезността на зърнената култура.

Голяма част от мазнините всъщност са омега-3 мастни киселини и алфа-линоленова киселина, за които вече съществуват достатъчно данни колко ценни са за доброто физиологично състояние на организма.

Консумацията на чия е важна и защото:

способства за по-бавното усвояване на глюкозата, като контролира нивото на кръвната захар, и същевременно увеличава транзитното време в червата, тъй като чия съдържа значително количество разтворими фибри и има сравнително по-висок вискозитет от други хранителни влакна;

съдържа голямо количество антиоксиданти;

повишава съпротивителните сили на организма благодарение на омега-3 и витамините;

стимулира и същевременно подобрява работата на стомашно-чревния тракт и контролира констипацията, благодарение на фибрите;

високото съдържание на омега-3 мастни киселини повлиява благоприятно върху умственото развитие, подобрява паметта, редуцира проявите на депресия;

оказва добра превенция срещу заболявания на сърдечно-съдовата система;

помага за редуцирането на наднорменото тегло заради ниската си калоричност и свойствата й да абсорбира голямо количество вида и да се раздува, ставайки още по-засищаща;

подпомага детоксикацията на организма;

хигроскопичните свойства на чия позволяват да бъде абсорбирано по-голямо количество течности, като по този начин се запазват голяма част от електролитите: важно свойство, особено за хора, подложени на по-голямо натоварване;

не съдържа глутен – особено важно предимство на семенцата за хората, страдащи от непоносимост към глутена.

Можем да обобщим, че семената на чия съдържат:

до два пъти повече протеин от повечето  зърнени култури, сравнима е само с овеса;

до пет пъти повече калций от млякото;

до два пъти повече калий от бананите;

големи количества омега-3-мастни киселини.

Как да изберем и съхраним чия?

В настоящия момент в България семенца чия се предлагат само в био магазините, ето защо известна трудност среща въпросът „Как да изберем качествена чия?“ Остава да се доверим на вносителите.

Как да съхраним чията? Е, всички правила, които се спазват за съхранение на зърнените култури, важат и тук. Важно е периодът за съхранение да бъде сравнително кратък, като подходящият съд е от голямо значение.

Винаги избирайте стъклени или керамични съдове и използвайте тъмни и сухи места за съхранение. Ако при отваряне на пакета с продукта усетите странна миризма или дъх на плесен, това е сигурен индикатор, че не е годен за консумиране.

Кулинарни идеи с чия

Семената от чия имат съвсем лек привкус на ядки и добавени към различни ястия, салати, тестени изделия или напитки почти не променят техния аромат и вкус. Набъбвайки, те по-скоро сгъстяват тяхната консистенция, и по този начин удължават чувството за ситост.

С чия могат да бъдат овкусени различни сокове и шейкове, които впоследствие придобиват по-голяма гъстота. Лесно могат да бъдат приготвени пудинги, както и плодови салати с кисело мляко, мед и меласа.

Чия, разбира се, може да бъде поднесена и под формата на сурови кълнове, които в рамките на четири дни ще бъдат годни за консумация.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Ирена е химик (с педагогическа и изследователска насоченост) и автор в BB-Team от 2008 год. Интересите й са насочени изцяло в областта на фармацията, медицината и здравословното хранене. Отрича напълно нездравословното гладуване и предпочита аеробиката за поддържане на формата си.