Зала за активно и водно раждане във Варна

1
Добави коментар
zash
zash

Нещо много хубаво се случи във Варна в деня на родилната помощ – в частната болница Майчин дом откриха нова зала за активно естествено раждане. В залата има вана за водно раждане, два слинга, които висят от тавана – един над ваната и един на друго място, голяма топка и родилен стол, който може да се регулира в четири посоки – нагоре, надолу, напред и назад. Има възможност да се пусне музика, звуци на морски вълни, пеене на птички и др. Поне доколкото мога да преценя по снимките, залата доста прилича на родилните зали от Европа. Дано скоро всички тези неща се превърнат в стандарт и в българските болници, поне в частните, за да може и ние да раждаме в приятна обстановка.

 

Имах възможността лично да посетя тази болница през ноември по време на посещението на Мери Шварц и ми направи добро впечатление – приятно, уютно, усмихнати и мили акушерки. Имахме разговор с д-р Максим Яков, управителя на болницата. Тогава той беше доста скептичен, особено що се касае присъствието на дули в болницата. Обичайното лекарско притеснение, че дулата ще се бърка при вземането на медицински решения. Тогава си поговорихме доста за истинската роля да дулата и за това, че все повече жени се интересуват от активно естествено раждане. Много се радвам, че д-р Яков е променил мнението си за дулите и искрено адмирирам тази инициатива на ръководството на Майчин дом, Варна.

 

Мария Христова (Мариша) е дула от Варна, на която гостувахме през ноември. Тя е участвала при създаването на новата зала и ето какво споделя:

 

„За щастие имах прекрасно раждане като дула в тази болница, което постави добри основи за диалог с водещия лекар и на следващ етап със собственика на клиниката. Наложи ми се да проявя много такт и дипломация и в крайна сметка да обърна отношението и нагласата към чуждите – дулите. Имах множество разговори и един от силните ми аргументи беше, че процесите на влечение към естественото раждане ще се случват със или без участието на клиниката. Те направиха своя избор! А аз съм щастлива, че бях мостът, чрез който се сближиха двата бряга. Печеливши са всички: медици, дули, майки и най-вече нашите деца.

 

Обикновено отивам с жените при лекаря и обсъждаме родилните планове ПРЕДВАРИТЕЛНО, за да намалим максимално изненадите по време на раждане. Когато изградя доверие с медицинския персонал, е изключително впечатляващо за колко много неща могат да бъдат отворени. Подходът е важен, взаимното уважение и добронамереността. Не е необходимо да си на женска консултация там, достатъчно е да си избереш екип и да съгласуваш родилния план.“

 

Цените са следните:

 

730 лв. е естествено раждане с избор на екип

250 лв. за да се ползва новата зала за самостоятелна пред и родилна

350 лв. е за обезболяване на първа фаза във вода

или 550 лв за цялостно водно раждане,

освен това допълнително по 100 лв струва всеки посетител – дула или съпруг

Всеки е свободен да си носи аксесоари – постелки,топки, свещи, музика.

 

От мен поздравления на екипа на „Майчин дом“ за тази голяма и важна стъпка и на Мариша за всичко постигнато. Благодарности към всички майки, които си отстояваха правата – без вас лекарите нямаше да повярват, че жените искаме тази промяна.  И честито на варненските бъдещи майки – чудесни възможности се отварят пред вас!

 

Ето това е новината, отразена в медиите (линковете отново са от Мариша):

http://more.bnt.bg/index.php?go=video_emisii&vid=6

от 8:50 до 10:53 репортаж за водното раждане във Варна и професия дула – 21.01.2012

 

зала за водно и естествено раждане във Варна и професия дула  – 21.01.2012 г.
http://www.varnautre.bg/novinite/varna/29495-veche_i_vuv_varna_zala_za_vodno_razhdane

 

http://www.moreto.net/novini.php?n=160345

 

http://more.bnt.bg/ – Водещите новини (Откриха първата зала за естествено и водно раждане във Варна)

 

http://paper.standartnews.com/bg/article.php?d=2012-01-22&article=396847 – зала за естествено и водно раждане

 

http://www.standartnews.com/balgariya-regioni/varna_sas_zala_za_estestveno_i_vodno_rajdane-131012.html

 

http://varna.dir.bg/news.php?id=10359900 – анонс за новата зала