Защо сме бедни и гладни ли? Ами защото сме глупави…

56
Добави коментар
funstruction
funstruction

Автор: admin 17 януари 2012

Мисли народе, смятай и се вози на асансьора (ама ако можеш…)

Българина по презумция вечно мрънка и се оплаква. Все бил беден, все бил гладен, ама защо германците взимали 3-4000 евро заплати а ние тук се „задоволяваме” с едни 500 лева и повече за нас няма. Ами и ние така искаме да гушкаме по няколко бона заплатки и кеф ти мерцедесче, кеф ти моренце лятото и планина зимата и ракия на корем ама не от тази на цар Киро.

А имаме ли основание да искаме и ние да сме равни с европейците и по заплащане и по стандарт на живот?

Да, да ама не, както беше казал Петко Бучаров. За да искаш равна заплата трябва и пипето да ви сече еднакво. Хората дават пари съобразно това, което получават насреща, а там май ни е слабото място. Оказва се, че българина е толкова глупав, че дори не знае как да използва асансьор, камо ли да викаме „Как ще ги стигнем американците”. От както станаха модерни така наречените Молове при всяко едно мое посещение там ми прави впечатление едно и също нещо, че българина масово не знае как да експлоатира едно иначе елементарно за ползване съоръжение, като АСАНСЬОРА. Скупчени пред него повечено хора изглеждат, като стадо ошашавени овце около входа на кошарата. Всеки щрака и натиска копчета обаче никой не знае, какво в действителност трябва да се прави. Ще ви направя едно кратко обучение за това как застанали веднъж пред асансьора да боравите правилно с бутоните му и успешно усвоилите тази практика могат да си разпечатат по една диплома и да си попълнят данните в нея.

Първо решете на къде по дяволите искате да ходите. На ГОРЕ или НАДОЛУ? Има много заблудени, които се купчат и те и правят тарапана обаче не знаят дори на къде ще ходят. Почват да го мислят едва когато се качат вътре в асансьора. Асансьора е за да се ползва по предназначение и отдавна не е атракция в цивилизования свят, където има данни, че е използван още от древните римляни през 236 г. пр. Хр (може би ескалаторите все още са атракция в България и някой хора идват от далече в големия град за да се повозят при това безплатно на тях, но за това друг път…).
Първото е много важно, защото от това зависи, кое точно копче трябва да натиснете за да извикате асансьора. Ако сте решили да ходите НАГОРЕ натискате горния бутон, на който има нарисувана стрелка сочеща НАГОРЕ. За тези които още не са схванали показвам стрелката, която изглежда точно така ↑. И обратното ако сте решили да ходите НАДОЛУ трябва да натискате долното копче с нарисувана стрелка сочеща НАДОЛУ ↓.  Защо това е важно ли? Ами защото когато натиснете бутона със съответната посока на вашия етаж ще спре само и единствено асансьор пътуващ във вашата посока. Тоест ако сте за надолу на вашия етаж няма да спре асансьор пътуващ за нагоре и ще избегнете ситуацията при която спирате асансьор, който не ви върши работа и съответно бавите пътниците в него.
В никакъв случай не натискайте и двете копчета. В това няма никакъв смисъл. Ако още гледаш тъпо и се чудиш защо, погледни отново точка 2 и я прочети пак внимателно.
Още една велика глупост, коята ме изнервя изключително много МОЛЯ ВИ НЕ НАТИСКАЙТЕ 50 ПЪТИ КОПЧЕ КОЕТО ВЕЧЕ СВЕТИ. Асансьора е достатъчно умен (вероятно по умен от голяма част от ползвателите си) и е запомнил и първия път това, което сте натиснали. Копчето не е помпа, с която помпиш и асансьора идва по бързо. Странно как не сте стигнали до дози извод и сами след като сте направили опит, два, 100, 1000 за да го докарате по бързо на вашия етаж с подвикване: „Хайде бе майка ти стара къде ходиш нагоре надолу” и резултата е бил все същия.
И накрая, но не на последно място, когато дойде асансьор, койте е пълен и за вас няма място МОЛЯ ВИ НЕ НАТИСКАЙТЕ ОТНОВО КОПЧЕТО ДОКАТО АСАНСЬОРА НЕ ПОТЕГЛИ. Това се прави, защото когато натискаш копчето докато асансьора е още на вашия етаж го карате да си отвори отново вратите. Наблюдавал съм хора, които с уникална тъпа упоритост карат вратата на пълния асансьор да се отваря отново и отново няколкократно без да се усещат какво правят.

Ето и обещаната от мен диплома:

Това беше курса за справяне с предизвикателството да извикаш асансьор. При желание ще направя и втори курс за напреднали: „Вече сме вътре в кабината. И к’во прайм ся?”

Ако спазвате тези простички правила придвижването за всички ще става много по бързо и няма да има тарапана и изнервени хора пред асансьорите, както обикновено се случва. Ако не можем да се справим с нещо изглеждащо така:

Тогава как да очакваме да работим наравно с белите хора и да се справим с нещо изглеждащо така както космическата совалка:

Едва когото се научим да спазваме елементарни правила и норми ще имаме право да претендираме да сме равноправни и цивилизовани граждани. А и ще имате още една диплома, която да добавите към CV-то си 🙂

Защо сме бедни и гладни ли? Ами защото сме глупави…3.7510