67. The Help (2011)

1
Добави коментар

Заглавие: The Help

Година: 2011

Държава: САЩ, Индия, Обединени Арабски Емирства

Режисьор: Tate Taylor

Участват: Emma Stone, Jessica Chastain, Viola Davies, Octavia Spencer

Филмът в IMDB

Още един от номинираните от Академията за най-добър филм беше изгледан, с което ми остават 5 филма от всички 9 номинирани. The Help е онези филми, които не са прекалено драматични, имат в себе си забавни моменти и разчитат на сигурност по отношение на историята.

Адаптиран по световния бестселър със същото заглавие, филмът обосновано се проточва в сравнително дългите 2 часа и полвина, като това обаче може би не за всички е минус. Макар да не съм чел книгата, съм на мнение, че за добрата екранизация на една книга определено е нужно по-детайлно заснемане на филма -> по-дълъг филм. Дали се е получило и в каква степен в този случай могат да кажат само хората, които са чели и романа.

Разчитайки на каст съставен почти изцяло от жени, The Help разглежда проблема за расовата дискриминация в Америка през 50те и 60те, като една писателка (в ролята е Ема Стоун) е готова да застане срещу всички наложени от поколението й норми и да направи един вид революция и промяна в общественото мнение спрямо недолюбваното цветнокожо население. Брилянтната игра на актрисите във филма им донася и цели 3 номинации за Оскар за главна и поддържаща женски роли. Макар Виола Дейвис да се справи страхотно, филмът разчита на сборната игра на цялата група, отколкото на единични изпълнения за главна роля. Силна в началото и в края, Дейвис разполага с подкрепата на Октавиа Спенсър през останалата част от филма.  Освен това конкуренцията й в лицето на Мерил Стрийп е изключително голяма, което значително намалява шансовете й за статуетката. По-големи шансове обаче имат Джесика Частейн и Октавиа Спенсър. Макар Спенсър да игра добре и със сигурност е допаднала на публиката, в това число и на мен, с нахаканата си игра, мисля, че Джесика заслужава напълно Оскара за най-добра поддържаща женска роля (и това го казвам без да съм гледал единствено The Artist от филмите, в които са номинирани актриси в тази категория). Неслучайно Частейн е наричана новата любимка на Холивуд, а с The Help мисля, че още повече затвърди позициите си. Ема Стоун както винаги беше изключителна, симпатична и наистина се нареди сред най-любимите ми актриси изобщо за изключително кратко време.

Другата голяма сила на филма е цялостната обстановка и усещане за периода на филма. Макар със сигурност да са направени малко по-полирани от действителността, детайлите, костюмите, декорите – всички са неповторими. Тук идва и учудването ми от липсата на каквито и да е номинации в тези две категории, но може би останалите филми са далеч по-добри в това отношение.

Лично аз се забавлявах страхотно докато гледах филма, а двата часа и полвина ми се сториха като много по-малко. Определено ще се гледа пак и наистина стискам палци на всички участвали в създаването му на предстоящите награди Оскар. Гледайте го!!!

Лична оценка: 9/10

Оценка в IMDB: 8.1/10

If you can love your enemy, you already have victory.
Like this:

Like Зареждане…

Related