Айфеловата кула

3
Добави коментар
mayaiv
mayaiv

Айфеловата кула

26 януари 2012
  Любопитно
   

Първоначалната реакция на парижаните към нея е силно негативна.

Когато преди 125 години започва изграждането на Айфеловата кула парижани далеч не попадат в плен на любовта от пръв поглед – описват я като безполезно чудовище, ограбило красотата на френската столица.

Началото на строежа е поставено на 26 януари 1887г. Днес, 125 години по-късно, първоначалните възражения отдавна са забравени. Айфеловата кула е построена за две години два месеца и пет дни по случай Световното изложение през 1889г., отбелязващо 100-годишнината от Френската революция.

Първоначалната идея предвиждала 20 години след построяването си кулата да бъде демонтирана. Желязната конструкция, издигаща се на Марсово поле, оцелява благодарение на комуникационната си стойност и се превръща в един от най-прочутите монументи в света, привличащ милиони туристи всяка година. Наричана „Желязната дама“, Айфеловата кула е вдъхновявала певци, поети, художници и кинодейци. Нейни миниатюрни копия красят милиони домове по света.

Кулата носи името на своя създател Густав Айфел, който и в най-смелите си мечти не си е представял, че неговото творение ще се превърне в световна икона.

Айфеловата кула днес е висока 324 метра заедно с антената, монтирана през 1957г. При покачването на температурите височината й може да се увеличи с 18 сантиметра заради разширяването на метала. Близо 20 000 крушки осветяват конструкцията и я превръщат в спиращ дъха на туристите обект.

Плановете за бъдещето на Айфеловата кула са разнообразни. Предложението на група инженери например е към металната конструкция да бъдат прикрепени 600 000 растения, за да заприлича прочутият монумент на гигантско дърво.

източник: vesti.bg