Най-високите „чудеса” в света

35
Добави коментар
Laverdad
Laverdad

Дестинация: Венецуела; Германия; Дубай – Обединени арабски емирства; Франция;

Най-високите чудеса в света са онези, пред които се прекланяме с благоговение и които са мерило за възможностите-човешки и природни.Но кой е по-велик в делата и може ли изобщо да се прави сравнение?Вижте кои са най-високите чудеса от двата свята.

С напредване на технологиите, развитите държави започнаха да се съревновават кой е по- по най- в строителството и в реализирането на причудливи, почти нечовешки за изпълнение проекти. По презумпция, класацията оглавява Дубай – градът на бъдещето, където можем да видим какви ли не архитектурни чудеса.Но истината е, че по света има още куп подобни „атракции”, които са изумяващи дори само с един факт – те са най-високите творения в света.Едни са дело на човешкия труд и интелект, други – на природната уникалност. Ние ще ви срещнем с представители и от двете груби, а вие сами преценете кои са по-велики.

Най-високата сграда в света – Бурж Халифа, Дубай

 

Известен още като Бурж Дубай , небостъргачът е висок 829,84 м., а за построяването му (в периода 21. 09. 2004 – 01.10.2009 г.) са похарчени над 1,5 милиарда $. На 160-те етажа се помещават офиси, 900 частни жилища, златният хотел на дизайнера Джорджо Армани (15 етажа) и фитнес център (4 етажа). На 124-ия етаж се намира наблюдателната палуба (външна и вътрешна), от която се разкрива изумителна гледка към града. Не случайно наричат Бурж Халифа „Осмото чудо на света“.

 

Най-високата църква в света – Улм Мюнстер, Германия

 

Тя се смята за най-добрият представител на готическата църковна архитектура в страната. Устояла е дори на бомбардировките през Втората световна война, когато всичко наоколо е било разрушено. Строежът й започва през 1377 г., но кулата е достроена едва през 1890 г., когато вече е под ръководството на Протестантската общност. Висока е 161,53 м, а до горната наблюдателна палуба (разположена на 143-ия метър в кулата) водят 768 каменни стъпала. При ясно време от там се разкрива умопомрачителна панорамна гледка към околните населени места. Все пак, по вито стълбище можете да се изкачите и до самия връх, но един по един, тъй като пространството е тясно.

 

Най-високият мост в света – Милау Виадукт, Франция

 

Смятан за истинско произведение на изкуството, със своите 343 м. (в най-високата си точка на една от мачтите) това е най-високият автомобилен мост в света (засега). Което означава, че надминава дори националния символ (Айфеловата кула) с цели 19 метра. Конструкцията от стомана, бетон и масивни кабели, спускащи се  диагонално от седем мачти, се простира над река Тарн близо до град Милау в Южна Франция. Открит е в края на 2004 г., а за построяването му са похарчени около 400 милиона евро. Идеята на създателя на моста, британският архитект Норман Фостър, била Милау Виадукт да въплъщава деликатността на пеперудата и органичността на природата.

Най-високият водопад в света – Анхел, Венецуела

 

Със своите 979 м. той е 19 пъти по-висок от известния на всички водопад Ниагара в САЩ. Тече през една пукнатина на самия връх на планината Айуантепуи в Национален парк „Канайма” и изглежда зашеметяващо, обгърнат от мъглата и мощните пръски вода. Най-дългият непрекъснат пад на водата е 807 м., след което следва поредица от каскади. Кръстен е на американския пилот Джими Ейнджъл, който прелита над него през 1933 г. търсейки златна руда за миньорска компания В опит да се приземи на повърхността , той катастрофира (за щастие оцелява), но като символ на откритието му останките от самолета и до днес може да се види на летището в Сиудад Боливар (столицата на целия щат Боливар).

 

Най-високият връх в света – Еверест, Хималаите

 

Със своите 8848,2 м., разполовен на границата между Непал и Китайски Тибет, той е мечта и заветна цел на всички запалени алпинисти. Тибетците го наричат Чомолунгма – богинята – майка на Вселената. Непалците го наричат Сагармата – богинята – майка на небето. За Западния свят е познат като Връх 15 до момента, в който британският геодезист полковник Джордж Еверест (директор на Индийската топографска служба в периода 1830 – 1843 г.) не измерва височината му. Така през 1865 г. той става него кръстник. За всички лаици, Еверест е най-високият връх в света, отнел живота на стотици смелчаги и въпреки това, омагьосващо привлекателен.  

 

Сред най-високите „чудеса” на света се нареждат още:

 

Най-високото Виенско колело в света –Вихрогона на Сингапур, Сингапур Най-високата телевизионна кула в света – на телевизия KVLY, в Северна Дакота, САЩ (на второ място след Бурж Дубай) Най-виското дърво в света – гигантска секвоя на име Хиперион, Северна Калифорния.

 

А кое е най-високото „чудо“, което Вие сте виждали с очите си?

 

27. 01. 2012 г. / Цвети Тошева