68. The Artist (2011)

1
Добави коментар

 

 

 

Заглавие: The Artist

Година: 2011

Държава: Франция / Белгия

Режисьор: Michel Hazanavicius

Участват: Jean Dujardin, Berenice Bejo, John Goodman, James Cromwell

Филмът в IMDB

 

 

Изключително хвален, постоянно под светлината на прожекторите, носител на едни от най-престижните награди в киното и вече номиниран за цели 10 статуетки Оскар – всичко това е напълно оправдано, защото The Artist е чисто и просто брилянтен. Направен, не за да задоволи прищевките на някой режисьор, актьор или критик, филмът е просто един шедьовър, имащ за цел да достави удоволствие на любителите на киното в най-чиста форма.

Определено филмът се явява като нещо наистина необичайно за публиката, но точно в това се явява и най-голямата му сила. За хората, които не знаят да поясня – The Artist е ням, чернобял филм за кино сцената през 20те и 30те години на ХХ век. Режисиран от Мишел Азанависиюс, главният претендент за тазгодишния Оскар за най-добър филм е един своеобразен реверанс от французина към нямото кино. Макар да нарушава „тишината“ два пъти по време на филма, режисьорът го прави изключително на място и с вкус. Голяма заслуга за брилянтността на The Artist имат и страхотните актьори, участващи в продукцията. Главната роля е за Жан Дюжарден, който освен, че вече има за ролята си на Джордж Валентин множество награди, е и най-вероятният носител на Оскара за най-добра мъжка роля. Талантът му е неоспорим, още повече имайки се предвид как оформя един страхотен герой без каквито и да било реплики – нещо, което мнозинството актьори в днешно време не успяват да направят дори и с цял филм реплики. Поддържащите актьори също са фантастични. Имаме неповторимия Джон Гудман, който се справя брилянтно с всяка дадена му роля. Също макар и по-второстепенно участие има Джеймс Кромуел. Най-колоритна обаче е екранната партньорка на Дюжарден – Беренис Бежо – със своята усмивка и чаровност, френската актриса бързо спечели поне моите симпатии, а съм сигурен, че и на вас няма да ви се размине.

Като всеки ням филм, The Artist разчита в доста голяма степен на музиката си (класически и джаз композиции, приятни за ухото и неангажиращи прекалено зрителя), а в тази насока забележки не мисля, че някой би могъл да има. Композиторът Людовик Бурс изпълнява перфектно задачата си да замени всички реплики във филма с музика, като изразява всяка емоция на героите и промени в действието.

Като обобщение искам да кажа, че неслучайно филмът е номиниран за 10 Оскара, защото чисто и просто той, поне по мое мнение, ще стане класика в киното. Комбиниращ идеално драматичните с комичните моменти, The Artist предлага час и полвина кино изкуство в чистата му форма. И макар и още да не е отлежал в съзнанието ми, тъй като го гледах днес, не можах да му намеря каквито и да било минуси, което на практика го прави перфектен.

 

Лична оценка: 10/10

Оценка в IMDB: 8.7/10

 

 

CUT!
Like this:

Like Зареждане…

Related