Сурвакари от Нигерия, китайски рози и голи кукери на Сурва 2012 в Перник

2
Добави коментар
ivailo_vd96
ivailo_vd96

Сурвакари от Нигерия, китайски рози и голи кукери удивиха зрителите във втория ден на Международния фестивал на маскарадните игри „Сурва 2012″ в Перник. Във фиестата се включиха близо 3 000 маскирани, които дефилираха през площада в Перник пред журито и стотици зрители, дошли да видят зрелищното шоу въпреки минусовите температури.

Всъщност студът не притесни нито публиката, която подгряваше с червено вино и димяща скара, нито участниците в шоуто, които бяха толкова екзалтирани от магията на маскарада, че някои дори се осмелиха да се съблекат голи на температури минус 10 градуса. Традиционни костюми, характерни за различните краища на България, познати герои, преминали през вековете, за да пренесат традицията до наши дни, но и все нови и нови елементи събраха погледите на публиката и този път. Атракция сред участниците бяха трима сурвакари от Дупница, които са родени в Нигерия. Нищо че са дошли в България от другия край на света, те харесали нашенските обичаи и заедно с колеги от града, в който живеят, навлекли кожите и се окичили със звънци и дошли на Сурва, за да гонят злите духове.

Заедно с 50 български групи от Пловдивско, Старозагорско, Благоевградско и много групи от селата около Перник, днес през сцената преминаха и участниците от Словения, Сърбия, Македония, Албания, Латвия, Гърция, Румъния, Италия и Китай. Китайските гости се бяха постарали да представят специален танц, наречен роза – защото за тях това е символът на България. Изпълниха го грациозни танцьорки, които омаяха публиката.

Тази година освен на площада на една ръка разстояние от дефилиращите маскирани, публиката имаше възможност да наблюдават шествието и от високо с мотоделтапланери.

Advertisements