Атанас Буров – банкер, политик, държавник – EVENTS.bg

2
Добави коментар
koko1289
koko1289

Атанас Буров – банкер, политик, държавник

Роден на 30 януари 1875 г. в Горна Оряховица.

Атанас Димитров Буров е български банкер, политик и държавник. Един от ръководителите на Народната партия и на Демократическия сговор.

Завършил Право и икономика в Сорбоната в Париж. Учил в Швейцария и Англия.

След завръщането си в България ръководи строителството на жп линия София-Кюстендил; участва в управлението на редица предприятия: минното Българско акционерно дружество „Бъдаще“, Българска търговска банка, Застрахователно дружество България, Акционерно дружество „Бяло море“. Участва като доброволец в Балканските войни и в Първата световна война.
Като активен деец на Народната партия, Буров е министър на търговията, промишлеността и труда в правителството на Стоян Данев (1913) и Александър Стамболийски (1919-1920). След Деветоюнския преврат (1923) се включва в Демократическия сговор и наред с Андрей Ляпчев, оглавява неговото умерено крило. Министър на външните работи и изповеданията в трите правителства на Ляпчев (1926-1931). През 1944 г. се включва като министър без портфейл в правителството на Константин Муравиев (2-9 септември 1944), образувано като последен опит да се предотврати нападението на Съветския съюз срещу България. Народен представител в X-то, XI-то, XV-то, XVII-то, XVIII-то, XIX-то, XX-то XXII-ро и XXII-то ОНС и в V-то ВНС.
След Деветосептемврийския преврат (1944) е осъден на една година затвор от т.нар. Народен съд. След освобождаването си през 1945 г. той се присъединява към опозицията срещу комунистическото правителство. През 1947 г. се обявява срещу смъртната присъда на Никола Петков, за което е интерниран в Дряново, известно време е в концентрационния лагер край Дулово. През 1950 г. е арестуван и две години по-късно е осъден на 20 години затвор. Излежава присъдата си в Шумен и Пазарджик, където умира на 15 май 1954 г.
През 2000 г. е обявен за почетен гражданин на Горна Оряховица.