Как да изберете подходящо име за Вашия бизнес?

4
Добави коментар
happypond
happypond

Съвети при избора на бизнес име:
има на продукт, име на марка, име на фирма

Да се подбере подходящото име за компания или продукт е трудно решение. За разлика от повечето предизвикателства, с които ще се срещнете, това е такова сфера, за която повечето хора ще претендират, че са експерти. Първото нещо, което трябва да се помни, когато се търси име за нещо, е да не се разчита на чуждите съвети. Обикновено имената, създадени от уж компетентен комитет, се оказват неудачни и губещи.

Не забравяйте и за закона. Името на Вашата марка или бизнес може да причини гигантски проблеми ако преди това не сте провели легално проучване дали това име вече не е заето. Едва ли Ви се иска да стартирате силно и след това да бъдете принудени да промените името на продукта, марката или компанията си, защото съществува някоя малка компания със същото име, която Ви иска баснословна сума, за да Ви даде правата върху името.

 

Седнете и направете списък с нещата, с които желаете Вашето име да изпъква в съзнанието на потребителя.

Трябва да решите какво искате да предполага Вашето име. Това е обикновено първото нещо, което Вашите вероятни клиенти ще научат за Вас. Ето някои неща, които Вашето име може да каже за Вас на бъдещите ви партньори:

Бърз

Най-добрия

Удобен

С най-високо качество

Опитен

Забавен

Екстравагантен

Надежден

Изгоден

Гарантиран

Препоръчан

Честен

Опасен

Уникален

Веднъж щом сте съставили Вашия списък с качества, го тествайте сред ваши познати и сред таргет групи. Например, ако сте решили да отворите химическо чистене, попитайте хората дали прилагателните, които сте избрали – бързо, надеждно и изгодно, биха отговорили на техните нужди. Ако не е така, поправете списъка си и опитайте отново.

След като вече имате списъка, трябва да решите дали искате името Ви да бъде “родово”, описателно или необичайно.

1. ШАНТАВИ ИМЕНА

Всеки адвокат ще Ви каже, че чудноватото, странно име е най-добрия вид за запазена марка. Това е най-лесният начин да се защитите от посегателства от конкуренти, и евентуално би се превърнало в силно име. Чудатото име е такова, което като чуете не си представяте нищо в главата. Никой не знае как изглеждат Xerox, а тези които като чуят Nike си представят гръцката богиня Нике, също не са особено много.

Проблемът с шантавите имена е че отнемат ужасно много време и пари да убедите клиентите си, че те стоят зад нещо. Името само по себе си не започва с това да пуснете продукта или да стартирате фирмата.

 2. ОПИСАТЕЛНИ ИМЕНА

Втората алтернатива, която е по-трудна да се защити, е описателното име. Тези имена помагат да се позиционира компанията или продукта, и пренасят информация за това, което правите. Те предават достатъчно информация за продукта Ви така че да ви помогнат да го продавате, а в същото време са уникални и се запечатват в съзнанието на потребителя.

Някои  примери:

Speedy Muffler

Ultimate Auto Body

College Pro Painters

  3. „РОДОВИ“ ИМЕНА

Можете да използвате и “родово” име. Тези имена са на практика незащитими, но имат способността моментално да съобщават какво прави Вашия бизнес. Родовото име това е на успешен (и обикновено първия по рода си) продукт, който хората използват обикновено, за да наричат цяла категория или клас с продукти. Например PC – настолни компютри, веро – препарат за миене на съдове.

 Някои “родови” имена:

International Business Machines

U.S. Steel

Park Avenue Cleaners

General Foods

 

Както виждате, понякога родовите имена излитат и почнат да работят, но като цяло, те са трудна битка – позиционирали сте Вашата фирма, но Вашата фирма няма идентичност.

 

По материали от http://www.entrepreneur.com/

 

Още от категория ПАРИ И РАБОТА

ЖЕНИТЕ И БИЗНЕСА 1 – АЮРВЕДА КРАЛИЦАТА ШАХНАЗ ХЮСЕЙН ОТ ИНДИЯ

ЖЕНИТЕ И БИЗНЕСА 2 – ЦАРИЦАТА НА СЛАДКИТЕ МАЯ ДЖЕЙКЪБСОН

ЖЕНИТЕ И БИЗНЕСА 3 – ИНДИЙСКАТА РОЗА НА КАРТЪР БОЛИК

ЖЕНИТЕ И БИЗНЕСА 4 – THE BODY SHOP – РЕВОЛЮЦИЯ В КОЗМЕТИЧНАТА ИНДУСТРИЯ

ЖЕНИТЕ И БИЗНЕСА 5 – ОБЕЦИТЕ НА РОБЕРТА

4 БИЗНЕС НАЧИНАНИЯ БЕЗ ГОЛЕМИ ПЪРВОНАЧАЛНИ ИНВЕСТИЦИИ

ФРИЙЛЕНС ПРОЕКТИ

ФРИЙЛЕНС РАБОТА ЗА ПРЕВОДАЧИ

Свързани публикации: