Екзакум (Exacum)

31
Добави коментар
bimbargo
bimbargo

Екзакум

(Exacum)

Семейство Тинтявови (Gentianaceae)

Публикувано от bimbargo на 30 януари 2012 г.

Последна промяна на 30 януари 2012 г.

Тези красиви цветя произхождат от тропически Африка и Азия. Екзакума е многогодишно цвете, което на височина достига до около 30 см. Листата са с форма на сърце, блестящи и около 2.5 см. дълги. Цъфти лятото и есента с много нежни цветчета с по 5 венчелистчета с диаметър около 1 см. Обагрени са в бяло, розово и синьо, като центъра на цвета е жълт. Цветовете имат много нежен и приятен аромат.

Място: Като цяло, Екзакума не е от капризните цветя. През активният период на тези цветя осигурете място с температура около 20 – 25 градуса. През зимата растенията издържат до няколко градуса под нулата. По отношение на светлината, Екзакума иска много светлина. Затова осигурете огряно от слънце място. Ако светлината е недостатъчна, растението ще се издължи.

Грижи: През горещите летни дни поливайте често. По отношение на въздушната влажност, Екзакума не е претенциозен, но през лятото може да пулверизирате за постигане на оптимална въздушна влажност. Също така поставете саксията с растението над съд с вода. По този начин изпаряващата се вода ще осигури оптимална влажност.
Почвеният субстрат следва да бъде лек и богат на хранителни вещества, обикновено съставен от равни части чимовка, добре угнил оборски тор, листовка и пясък. Осигурете и добър дренаж на саксията за оттичане на излишната вода.
През лятото се тори всяка седмица с торна вода с тор за листно – декоративни растения.

Размножаване: Най-лесно Екзакума се размножава със семена. Те се сеят през февруари. За покълването на семената е необходима светлина. Това е причината семената да се поръсват без да се покриват с почва. За да се осигури оптимална влажност, съдът следва да се покрие с прозрачна материя, за да се получи нещо като мини-парник.
През лятото Екзакума може да се размножи от стъблени резници. Вкореняването става за около 2-3 седмици.

Съвет на градинаря: Редовно отстранявайте прецъфтелите цветове за да стимулирате непрестанен цъфтеж.