Йордан Йовчев: В България има много таланти

1
Добави коментар
Fakti
Fakti

Таланти има много в България. Въпросът е „Кой ще оцелее. Няма време за рехабилитация на старата ми травма. Това заяви в интервю за Факти.бг единственият гимнастик, класирал се на шест олимпиади Йордан Йовчев. Според него в България има една единствена зала, която е на ниво за тренировки – Национална спортна база. Йовчев се интересува и гледа с интерес и  футбол – хубав или лош, борба, лека атлетика, тенис.

Г-н Йовчев, искам да Ви поздравя за шестото рекордно класиране на Олимпиада. Това е наистина голямо постижение. Какво Ви костваше това класиране ?

Не ми костваше особено много.

В Лондон целта Ви е медал или в този случай ще е само олимпийският принцип „Важно е участието“ ?

Засега остава принципът. Всичко в повече ще бъде плюс и за мен, и за федерацията, и за България.

В скоро време виждате ли атлет от подрастващите, който ще може да Ви замести достойно ?

Таланти има много в България. Въпросът е „Кой ще оцелее дотогава?“ и ще има това търпение, късмет, шанс и амбициите за успех, защото отнема доста време. Не само в гимнастиката, но това е един от спортовете, който изисква доста време за реализация. Но важното е, че Ралица Милева вече започва да успява. На 18 години е момичето – първа квалификация за Олимпийски игри преодоля, което показва, че хората поне работят.

Трудно ли се изграждат атлети в днешно време с толкова странични занимания ?

Със сигурност, особено в спортове, които отнемат по-голяма част от времето. Да не говорим, че ходят на училище,  имат и домашни и всичко останало.

Обаждат ли се старата травма?

Травмата си ми стои, няма как да отшуми. Единствената алтернатива е оперативна намеса, но за момента няма как да се случи това нещо, защото рехабилитацията и възстановяването е над 8 месеца, а Олимпиадата е след около 5 месеца.

Трудно ли Ви е да съчетавате ръководенето на цяла федерация и непрекъснатите тренировки ?

Не. Мисля, че засега се справям. Не е толкова трудно – нормалните ангажименти и към залата, които са чисто физически, а все пак федерацията има екип, който работи. Трудно ни е, но за момента успяваме. Поне засега се справяме.

Какво е състоянието на българската гимнастика в момента – като бази, съоръжения ? Имаме ли добри зали ?

Имаме една. Това е Национална спортна база и е супер. Тя е на топ ниво – има уредите, които ще ги има на Олимпиадата, притежава всичко необходимо за подготовка. Но е една. Ще ми се да са повече, за момента, обаче, няма как.

От какви спортове се интересувате освен гимнастиката, разбира се ? Имате ли хобита ? Остава ли Ви време да ги практикувате ?

Гледам всичко. Футбол – хубав или лош, борба, лека атлетика, тенис. Наблюдавам всичко хубаво, интересно. Например, гледах финала между Джокович и Надал на Australian Open – уникална работа!