Блог на борса за учебници БГ УЧЕБНИК

19
Добави коментар
TechneconGroup
TechneconGroup

Кабинетът въвежда пак много учебници по един предмет

И с ограничението от 3 учебника по предмет на пазара се срещат текстове с абсурдно съдържание и груби грешки.

Управляващите имат намерение да либерализират напълно пазара на учебници, като отпадне изискването един учебен предмет да се преподава по максимум три учебника. Това предвижда една от идеите, които ще бъдат записани в новия закон за училищно образование. Все още готов проект няма, въпреки многократните опити на просветното министерство да представи такъв. През почивните дни основните насоки за бъдещия закон бяха обсъждани на среща на зам.-министъра на образованието Милена Дамянова и депутати от просветната комисия.

Министерството предлага да се одобряват всички проекти на учебници, които отговарят на държавните образователни стандарти, а не само три по предмет, както е в момента. ГЕРБ предлага още процедурата за въвеждане на нови книги да се открива и по инициатива на издатели и на автори на учебници, а не само от министъра на образованието или на културата. Според сегашната наредба процедурата за одобряване на учебник се разкрива от министъра, и то след промяна или приемане на нови учебни програми, както и в случай на провал в избора.

Подобни промени биха увеличили възможностите за корупция и ще доведат до хаос сред учителите, които трябва да избират по кой учебник да преподават, коментират експерти. Преди години също нямаше ограничения в броя на книгите и това беше съпроводено със закъснения в процедурите за одобрение и доставките на безплатните учебници. Нерядко и издателите завеждаха дела срещу отказите на министерството да одобрят проектите им.

Източник: segabg.com

Етикети: борса за учебници, груби грешки, много учебници, учебници

Публикувано на 01.02.2012 в 23:06 в категории Актуално, Полезно. Можете да следите коментарите по тази публикация чрез RSS 2.0 хранилката.
Можете да оставите коментар, или да използвате trackback от вашия блог.