Ядрено-магнитен резонанс (ЯМР)

3
Добави коментар
bbteam
bbteam

Ядрено-магнитният резонанс (ЯМР) е съвременен нерентгенов метод за послойно изобразяване на различни органи, части и структури в организма. Базира се на принципа на радиовълни, възникващи в хомогенно магнитно поле, които се насочват към желаната част от тялото. При срещата им със съответния орган се получава ехосигнал, който бива компютърно обработен и с помощта на математически изчисления се получава образ.

Този метод за диагностика може да се прилага за получаване на детайлни образи на нервната система, мозъка, гръбначния стълб, меките тъкани (които са затворени или заобиколени от костите), скелета, мускулите, ставите, сърдечно-съдовата ситема, органите в малкия таз, гърдите, мастната тъкан и др.

Приложим е често при налични травми и разкъвания – примерно на спортуващи, при проблеми с кости, хрущяли, сухожилия. ЯМР се използва и за диагностициране на мозъчни тумори, инсулти, сърдечни дефекти.

Стандартно изследването продължава от 15 до 45 минути, в зависимост от  предполагаемия проблем и органите, за които трябва да се съберат множество образи с цел диагностика.

Апаратурата се разполага в специално защитени стаи, за да се избегне външна намеса от радиовълни. Изследването се прави в легнало положение, като важно е липсата на каквото и да било движение по време на извършването му, тъй като дори и най-малкото движение може да доведе до смущения в образите, като така може да изкриви или дори провали изследването, да се стигне до неточности в изображенията или до неоткриване на патология.

Цените варират в зависимост от това на каква част от тялото ще се прави изследването – само на главата, гърдите, друга част/орган, цяло тяло.

Подготовка за ЯМР

Преди процедура с ЯМР пациентът трябва да премахне от себе си всякакви метални предмети (накити, очила, часовници, други, съдържащи се в аксесоарите и дрехите му). Може дори да се наложи да отстрани и козметични вещества и продукти, които биха попречили.

При хора с имплантирани метални шини, пластини, щифтове, пейсмейкъри, изкуствени сърдечни клапи, изкуствени крайници, с наличие на травми и метални частици в организма (шрапнели, куршуми, стружки, други), при наличие на всякакви електронни устройства в тялото, специалистите, извършващи ЯМР трябва да бъдат предварително уведомени.

Това важи и за случаи с пациенти, страдащи от клаустрофобия (избягва се, като се използва анестезия, както е и при малките деца).

Всички магнитни носители като кредитни/дебитни карти, дискети, аудио касети и други трябва да се държат далеч  от оборудването, за да не бъдат изтрити.

ЯМР е метод, който по принцип не изисква специфична подготовка в режима на хранене, но тъй като, макар и рядко (в зависимост на кой орган/част от тялото се прави), се налага конкретна диета или неприемане на дадено лекарство – моля, консултирайте се предварително със специалист!

Рискове и защо са необходими предпазни мерки

Въпреки че се приема за един от най-безопасните методи на образна диагностика, както за възрастни, така и за деца, на всички ни е ясно, че ЯМР е сравнително нов метод и доказването или оборването на това твърдение тепърва предстои.

Като цяло на този етап се приема, че ЯМР не създава рискове за здравето на пациента и не дава странични ефекти. Самото изследване се понася лесно, тъй като магнитното поле и радиовълните не се усещат и не причиняват неприятни усещания.

Все пак трябва да се отбележи, че тъй като е необходим мощен радиопредавател за задействане на процесите в ЯМР, може да се стигне до нагряване на тялото до висока степен и риск от хипертермия (особено при пациенти със затлъстяване или нарушение в терморегулацията).

Наличието на метални предмети и електронни устройства, имплантирани в пациента, освен че могат да изкривят получените образи от изследването, може да бъдат извадени извън строя и по този начин да се застраши живота на човек.

За използване на ЯМР при бременни, въпреки че не е известно потенциално въздействие върху нероденото дете, се препоръчва консултация с наблюдаващия лекар, като практика е неприлагане на метода до третия месец на бременността, когато протича органогенезата на плода.

При някои хора при изследване с ЯМР се налага използване на т.нар. контрастно химическо вещество, за да се увеличи контраста на изображението, от което може съвсем рядко да се получат странични нежелани реакции като гадене и алергии.

Използването на въпросното вещество при бременни не е желателно, за да не премине през плацентата и да навлезе в кръвоносната система на плода. Изхожда се от съпоставка на потенциалните рискове и ползи според всеки конкретен случай.

При тежки заболоявания на бъбреците също трябва да се подхожда много внимателно с употребта на контрастно вещество. За да не настъпят усложнения, често се извършват предварителни тестове за адекватното функциониране на бъбреците.

Кога не се предпочита ЯМР?

При някои заболявания ЯМР не се определя като оптимален метод – примерно при заболяванията на белия дроб, поради наличието на голямо количество въздух, който разваля образа.

Налице са и други заболявания, при които прилагането на друг метод на образна диагностика би дал по-добър ефект, но консултацията и препоръките трябва да са от медицинско лице – специалистът, отговорен за здравето ни.

Висококачествени изображения от подлагането на ЯМР са сигурни само ако сте в състояние да остане неподвижно, а когато се налага, да задържите дъха си. Неналичието на метални предмети по време на процедурата вече беше обяснено по-горе.

Дишането, както и металните предмети може да доведат до изкривяване на изображението. Често в тези случаи се препоръчва използването на скенери и други техники.

Минуси

На пръв поглед основният недостатък на метода е по-високата цена спрямо други методи за образна диагностика и повечето време, необходимо за получаване на нужните изображения за диагностициране. Методиката не е евтина, което я прави неприложима в редица случаи, НО често е ценово оправдана и ефективна, тъй като елиминира необходимостта от рентгенови процедури, биопсии и др.

Нерядко се стига и до въпроса: „Защо е толкова трудно да се вредиш за такова изследване?“ Това се определя здравната каса, която се наема да плаща ограничен брой такива изследвания за конкретни диагнози, а не във всички случаи.

Друго неудобство за пациентите, продиктувано от продължителността на процедурата, е изискването за неподвижност по време на провеждането й.

Алтернативни методи

Една от основните причини за нарасналата употреба на скенерите и рентгените е, че те са бърз и безболезнен начин за установяване на аномалии в тъканите и развиващите се здравословни проблеми, осигуряват изображения с висока резолюция, което прави по-лесно виждането на детайлите в рамките на секунди.

През последните години прекомерната употреба на някои диагностични техники, особено тези, които излагат пациентите на радиация, будят все повече притеснения. Въпреки че нечестата употреба на рентген или скенер няма странични ефекти за пациента, многократното излагане на радиация за кратки периоди може да причини сериозно увреждане и да доведе до завишен риск от рак и редица други болести.

Като цяло няма „безопасно“ ниво на радиоактивно облъчване. Радиацията уврежда клетките и води до мутация на ДНК и клетъчна смърт. Тя може да причини генетична мутация, може да превърне нормални клетки в предракови и да доведе до рак.

Ползи и случаи на приложение

При претегляне на ползите и минусите и на успеваемостта, ЯМР се приема като метод с висока диагностична стойност, подходящ особено при пациенти, на които се налага за кратко време да се направят няколко последователни изследвания и да се избегне рентгеновото лъчение, т.е. говорим за неинвазивна образна техника, която не включва облъчване с йонизиращи лъчения.

След въвеждането му в практиката за много заболявания беше премахната необходимостта от биопсия или изследователски операции и се стигна до откриване и диагностициране на широк спектър от патологични състояния в ранен стадий. Това от своя страна е изключително важно за забавяне развитието на болестта или за нейното елиминиране в начална фаза.

В медицинската практика ЯМР се използва и за разграничаване на патологична тъкан (тумор) от нормална тъкан, за диагностика на органите на гръдния кош и корема, включително сърцето, черния дроб, жлъчните пътища, бъбреците, далака, червата, задстомашната жлеза и надбъбречните жлези, тазови органи, включително репродуктивните органи, кръвоносните съдове и т.н.

ЯМР не е много ефективен при кухи органи обаче. ЯМР е изследване, сравнително ново и за детската кардиология, но това не е пречка да навлиза все повече при уточняването на детайли при вродени сърдечни малформации.

В спорта ЯМР е основен метод за диагностика на опорно-двигателната система и меките тъкани, т.е. мускули, стави, кости, сухожилия и прочие. Той може детайлно да покаже това, което иначе се налучква или се разбира чрез досещане от страна на лекаря.

Лошото обаче е в следните насоки:

Твърде е скъпо и не се поема от здравната каса без сериозно основание, а спортните контузии често не се приемат като достатъчно основание за такова;

Основен проблем остава правилното разчитане и диагностика, т.е. без подходящ спортен лекар, който добре да разпознава ЯМР резултати, цялата процедура може да се окаже пари на вятъра;

В опорно-двигателната система често проблемите могат да са свързани и произхождащи един от друг, например проблем в трицепса да доведе до тежка контузия на гърдите. Това налага разширен скрининг, който задължително е по–скъп, но не ви гарантира успешно лечение;

Винаги е добре да предприемате ЯМР със следната яснота:
1) Какви са основните съмнения;
2) Какво се очаква като най–добър и най–лош резултат;
3) Ако съмненията се окажат основателни, какъв ще е пътят занапред, т.е. няма смисъл например да предприемате такъв скрининг за скъсан гръден мускул, ако няма кой да ви го оправи след това или изобщо не мислите да си правите операция.

Прилагането на ЯМР позволява планиране на неинвазивни хирургични интервенции и прилагането на оперативни намеси, насочени към опазване на здравите тъкани.

Ако имате реална нужда от потвърждаване на диагноза, не се колебайте, в случай че планирате операция.

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.

Модератор на форума и BB-Team автор от 2005 г. С интерес в сферата на медицината и физиологията. С опит в спортове като езда, фехтовка, някои бойни спортове и др., но постоянната му любов си остава фитнесът, силовите спортове и всичко свързано с тях. Привърженик на балансираните режими, противник на крайностите, освен когато не е наложително.