Блог за пътешественици: ПЪТЕПИС ЗА ПОРТУГАЛИЯ: ЛИСАБОН, КАШКАЙШ, СИНТРА

1
Добави коментар
aldavidov
aldavidov

Началото на месец септември си направихме една екскурзия до Португалия, заедно с моята съпруга.Резервирахме си предварително хотел за 5 нощувки в Кашкайш – град на Атлантическия океан, в близост до Лисабон. Мислехме си, че това ще е напълно достатъчно време, за да разгледаме Лисабон и околността, но за съжаление бяхме се излъгали. Считаме, че сме добре организирани, но се оказа, че ще са ни необходими поне две седмици ако искаме да не пропуснем забележителност и евентуално да се насладим на безкрайните пясъчни плажове в Кашкаиш. Но да започнем отначало…

ПЪТЯТ:

Пътувахме със самолет. Много отдавна няма директна линия от София до Лисабон. Избрахме маршрут с прекачване в Цюрих, а на връщане през Барселона. Самолетът е единственият практичен вариант. Разбира се има опции с автомобил и автобус, но като имаме предвид, че разстоянието е над 3 000км, те определено не са за предпочитане. Хотелът ни, както споменах беше в Кашкайс. След кацането на международното летище на Лисабон си хванахме такси, което срещу сумата от 50 евро ни стовари пред хотела. Едва като се прибрахме обратно в България разбрахме, че имало и влак, струващ по-малко от 5 евро, но уви вече беше късно… Поне нямаше проблем с такситата, т.е. всичко на летището беше организирано перфектно.

КЪДЕ ДА СПИМ:

На първо място, с чиста съвест бих препоръчал нашия хотел:

Fortaleza do Guincho

Разположен е на самия бряг на Атлантика, в сграда наподобяваща средновековен замък. Петзвезден хотел отговарящ напълно на категорията си. Цената на двойната стая е малко над 200 евро.

Обслужването беше наистина на супер високо ниво. Сутрин закуската се сервираше в трапезария с невероятна гледка към океана. Налични са още ресторант и Cigar bar, където може да се изпуши хубава пура с едно уиски. Всяка сутрин, в стаята, се доставяше купа с пресни екзотични плодове, а на леглото намирахме по два трюфела. Тъй като поводът да заминем беше рожденият ми ден, бях много изненадан когато вечерта се прибрахме и намерихме на бюрото бутилка изстудено шампанско и картичка, собственоръчно надписана от управителя. Както се казва – малко, но от сърце :)Но всяко хубаво нещо си има и своите недостатъци. Един от малкото такива е фактът, че Кашкайс е на около петдесетина километра от Лисабон и Синтра, а в самия курорт освен плажове няма почти нищо за правене. Ние решихме проблема с кола под наем – услуга предлагана от хотела. Доставят ти автомобила на място и на тръгване го оставяш на Лисабонското летище. Друг недостатък беше, че вечер за ресторанта е необходима предварителна резервация, дори за гостите на хотела.

Постарал съм се да Ви извадя още няколко хотела в Лисабон, препоръчани от потребители. Цените им варират между 100 и 150 евро за двойна стая.

Hotel Lisboa Plaza, Lisbon
Hotel Métropole Lisboa, Lisbon
Hotel Tivoli Lisboa, Lisbon
Hotel AC Lisboa, Lisbon
Hotel Sana Lisboa, Lisbon

Преди да резервирате хотел, може да прочетете мнения на други пътешественици. Въобще изборът е много богат.

МЕСТА ЗА ПОСЕЩЕНИЕ:

Mosteiro dos Jerônimos (Манастирът Жеронимуш)

Построеният в типичният за Португалия стил Мануелино, манастирът Жеронимуш е един от символите на Лисабон, заедно с намиращата се в близост Белемска кула. Включен е в списъка на ЮНЕСКО за световно и културно наследство. При обиколката си из него може да разгледате Морския и Археологически музеи на града.

Белемската кула

Кулата е изградена също в местен архитектурен стил, изцяло в бяло, и е свързана с великите географски открития.

Basílica da Estrela

Една от многото църкви в португалската столица, представляваща интерес за туристите. Сградата е построена през 18 век и е отворена за посещения от 8.45 часа до 20.00 часа. Вътре могат да се видят интересни порцеланови творби, дело на Machado de Castro. Наблизо до църквата има спирка на атракционен трамвай за разглеждане на част от забележителностите.

Замъкът Сао Жорж (Свети Георги)

Замъкът, които задължително трябва да посетите. Датира от Средновековието и от него се разкрива прекрасна гледка към града и река Tagus. Работи от 9 часа сутринта до късно вечер, а стандартният билет за посетители е 7.50 евро. Има редица намаления, а деца до 10 години влизат безплатно.

Pavilhao de Portugal Expo’98

Това е една от забележителностите, които най-много ни впечатлиха тук. Expo 98 се състои от множество отделни зали, където са възпроизведени част от големите научни открития. На всеки посетител е предоставена възможност сам да направи експериментите и да разбере точно по какъв начин са станали откритията. Една от атракциите е каране на колело по тънко стоманено въже.

Лисабонският аквариум

Намира се в непосредствена близост до Pavilhao de Portugal Expo’98. Срещу не много скромната такса от 16 евро на човек имате уникалната възможност да видите на живо и да научите любопитни факти за морските обитатели на 4-те океана на земното кълбо.

Praça do Comércio

На брега на река Tagus се намира Търговският площад. На него е бил построен дворецът Рибейра, но по време на голямото земетресение през 1755 година всичко е било разрушено. Днес туристите могат да се насладят на величествената арка и на монумента на крал Jose I. От този площад тръгват и двуетажните автобуси за разглеждане на Лисабон.

Зоологическата градина

Просто трябва задължително да се посети. Наистина това е уникално място. Отделете си цял ден за разглеждане и няма да съжалявате. Зоопаркът е огромен, както и разнообразието от животински видове. След като разгледате всичко пеша, може да вземете лифта, обикалящ над зоологическата градина и да се насладите на животните отвисоко. Не забравяйте да посетите и делфинариума, но предварително трябва да се информирате за часовете, в които се изнасят представленията, а те не са много. Билетът за цялото удоволствие струва 17.50 евро, а за деца – 12.50. Имайте в предвид, че деца от 11 години са с билет за възрастни.

Дворецът Пена

Намира се в Синтра, недалеч от Лисабон и датира от началото на 19 век. За наше най-голямо съжаление не успяхме да се вместим в работното му време. Но това не ни попречи да се разходим из градините около замъка. Насладихме се на невероятната фасада, излязла все едно от някоя приказка.

Нос Cabo Da Roca

Ако искате да се похвалите, че сте били на най-западната точка на континента, може да се разходите до там. Иначе няма нищо интересно. Единствено може да си направите снимка за спомен, пред камъка с точните географски координати и да се насладите на безкрайността на Атлантика. После имате възможност да похапнете в приятно заведение, досами носа и да продължите по пътя си.

Това са само част от интересните места, представляващи интерес за гостите на Лисабон. Действително пропуснахме още много забележителности – стотиците дворци по цялото Атлантическо крайбрежие, хиляди църкви и музеи, и т.н. и т.н. Но за няколко дни наистина е невъзможно. Разходихме се също из старинният квартал Alfama, по един от най-големите въжени мостове в света – Вашку да Гама, видяхме статуята на Христос и какво ли още не, но изпуснатото е много повече, за съжаление. Любителите на шопинга могат да посетят, ако не се лъжа, най-големият мол в Европа, носещ името на мореплавателя Вашку да Гама. Тук са и едни от най-големите казина на континента. Въобще Лисабон си е град за пътешественици – насладете му се 🙂