Тарта с круши и яйчен ликьор Адвокат

3
Добави коментар
rimy
rimy

Спомняте ли си, че за първи път споменах яйчния ликьор Адвокат в рецептата за шоколадов мус? Е, вкъщи ми се намираше още от ликьора, а в едно холандско списание за торти, тарти и подобни вкустотии ме грабна рецептата за тарта от круши, бяло вино и ликьор. Поизмених я порядъчно, запретнах ръкави и отделих един следобед, за да сготвя странно звучащия десерт.
Получи се нещо много интересно, подходящо за още импровизации. Наличието на бяло вино и ликьор го правят десерт “за възрастни”. От друга страна – 14ти февруари е почти тук – десертът е изключително подходящ за споделяне с любимия човек. Всъщност, тартата е толкова голяма, че може да я приготвите и за специално парти или вечеря за повече хора.

Промените, които направих в оригиналната рецепта не са малко. Първо – замених филираните бадеми с бадемово брашно, но от тъмното, което се прави от несмлени бадеми. Така основата за тартата стана много приятно хрупкава. Намалих малко и количеството на сметаната, която покрива крушевото желе (или по-скоро крем). Вместо начупен карамел, върху Адвоката, явяващ се последен слой на сладкиша, поръсих натрошени бисквитки, приготвени като за чийзкейк. И хората вкъщи, и гостите харесаха сладкиша. Особено сполучлива беше идеята да го сервирам с неподсладен турски чай, по който много се запалих напоследък.

Тарта с круши и яйчен ликьор Адвокат

Продукти:

1 жълтък

100 гр. меко масло

100 гр. + 3 с. л. захар

150 гр. брашно

40 гр. бадемово брашно

1 препълнена ч. л. бакпулвер

3 меки круши, около 600 гр.

3 с. л. лимонов сок

1 ч. л. ванилова есенция

220 мл. бяло вино (използвах Шардоне и се получи много добре)

1 пакет ванилов пудинг (за 500 мл. мляко)

250 мл. сметана + пакетче фикс за сметана

около 120 мл. ликьор Адвокат

2 начупени бисквити за поръсване

1. Трябва ни форма с остраняващи се стени и диаметър около 25 см. Добре я намазняваме и набрашняваме. С миксер разбиваме на крем маслото, ванилията, захарта и жълтъка. Добавяме пресятото брашно с бакпулвера и бадемовото брашно. Разбъркваме много добре. Разпределяме във формата и печем в предварително загрята фурна около 20 минути на 175 градуса.

2. Обелваме, почистваме и нарязваме крушите на кубчета, след което заливаме с лимоновия сок. Загряваме виното, което сме смесили с 200 мл. вода, и когато заври – добавяме крушите. Варим 7 минути. След това прецеждаме и отделяме крушите настрани. В 6 с. л. вода разтваряме пудинга. Изсипваме във врящата винена смес при непрестанно бъркане, варим около минута и махаме от котлона. Добавяме кубчетата круша и разбъркваме добре.

3. Оставяме изпечения блат да се охлади леко. Отгоре разпределяме пудинга с парченца круша и оставяме около час на хладно, за да се стегне. Когато е готов, махаме страните на формата за печене.

4. Разбиваме сметаната заедно с фикса и 3 с. л. захар. Разпределяме върху тартата, като с лъжица оформяме леки вдлъбнатини. Прибираме в хладилник за половин час, след което посипваме с яйчния ликьор.Най-накрая слагаме и натрошени бисквити.

Добре е тартата да се консумира в рамките на максимум 2 дни.

 

*Идеята за тази рецепта, както и онази за ягодовия сладкиш с кокос, са взети от сп. Koken & genieten: Heerlijke taarten 7

Related