Погват за данъци на кучета и котки във Варна

2
Добави коментар
stamen.vasilev.stame
stamen.vasilev.stame

Започна плащането на годишните данъци и такси за притежаване на домашен любимец.

Изискването се отнася за кучета и котки. Пернатите, влечугите, морски, земноводни и всякакъв друг вид живинки, които споделят домашното или дворното пространство на стопаните си, не се регистрират в кметствата. Регистрирането на отглеждано вкъщи четириного става целогодишно. Пререгистрация се прави всяка година. Напредналата възраст на кучето или котката не е фактор то да бъде освободено от данъка. Сумата е 20 лева за 12 месеца.

От данък се освобождават собственици, които са инвалиди, ловци, притежатели на кучета водачи и на полицейски кучета. Ако животното е кастрирано, също не се облага с такса, уточни за в. „Черно море“ директорът на дирекция „Контролни дейности“ в кметство „Приморски“ Светослав Мариновски. Необходимо е притежателят на домашно животно, освободено от данък, да представи в дирекцията всички документи, издадени от ветеринарен лекар и от съответните организации за любимеца си. Мариновски припомни още, че при разходка също трябва да се носи паспортът на кучето или котката.

На територията на „Приморски“ от 2007 г. досега има регистрирани 1104 кучета и котки. Бездомните животни остават проблем, защото въпреки кастрацията им има хора, които подхвърлят новородени, хранят около блоковете и местата за смет безстопанствени.

Любопитно е, че докато някои не регистрират домашните си любимци, други искат на всяка цена да сторят това. Така в кметството се появил питон заедно със стопанина си, който настоявал влечугото да получи паспорт.

Много са сигналите към дирекцията срещу хора, които се грижат за животно в дома си. Обикновено това са междусъседски спорове и повечето от оплакванията са неоснователни, каза Мариновски. Жалбоподателите не отчитат факта, че всяка проверка ангажира експерти, свързана е с разходи, транспорт, преписки и струва на данъкоплатците около 100 лева. Съветът на експерта е междусъседските спорове да се решават първо в жилищните блокове според правилниците за реда в тях и решенията на общото събрание.

Източник: moreto.net