Правосъдие? 14 месеца затвор за убито дете на пешеходна пътека

8
Добави коментар
Galana
Galana

Правосъдие? 14 месеца затвор за убито дете на пешеходна пътека
8.02.2012

Вчера на закрито заседание, без право на присъствие на журналисти, Бургаският окръжен съд призна за виновна и наложи присъда на 33-годишната Надя Иванова, която с автомобила си на 17 юни миналата година прегази на пешеходна пътека 12-годишно дете – Валя. Припомняме, че след това имаше организирани инициативи от приятели, роднини и съученици на петокласничката, които целяха справедливо наказание и намаляване на нелепите случаи в общината, а в и страната. Детето почина след като при пресичането си на пешеходната пътека на улица „Транспортна”, автомобилът на подсъдимата е връхлетял върху него. Първоначално един автомобил е спрял на Валя и на майка й, но от паралелната лента връхлита Аудито на Иванова, повлича детето, което умира на място, след което избягва от местопроизшествието.

Надя Иванова ще бъде лишена и правото си да управлява кола за четири години и два месеца. Тя трябва да плати и 854 лева разноски по делото. Присъдата може да се обжалва в 15-дневен срок пред Апелативния съд в Бургас. Делото вчера бе гледано по съкратена съдебна процедура, защото Иванова се призна за виновна и каза, че съжалява за случилото се. В съда тя дори припаднала.

Журналистите изобщо не бяха допуснати до Иванова, която беше строго пазена от съдебната охрана. В съда е била депозирана молба, с която се иска осигуряване на допълнителна сигурност на подсъдимата заради отправени към нея заплахи за заливане с киселина, линч и заплахи за убийство. Майката на загиналото момиче Мария Димитрова обясни пред журналистите, че не искат отмъщение, както е заявила в съдебната зала адвокатката на Надя Иванова. „Тук се борим, за да няма повече такива неща. Не се борим за мъст и отмъщение. Искаме да предотвратим всички такива деяния и в 21 век в една модерна и европейска държава да спрем да говорим за убит пешеходец на улицата. Искаме строги наказания. Но не целим мъст и отмъщение“, заяви Мария Димитрова. В съдебната зала стана ясно, че 33-годишната Надя Иванова е разведена и сама се грижи за 13-годишния си син, като живее заедно с родителите си, което не би трябвало да има влияние върху делото и присъдата.

Както стана ясно присъдата ще бъде обжалвана и от двете страни, като близките на Валя са възмутени от ниската присъда за ужасното деяние, а адвоката на Надя Иванова ще настоява за условна присъда, предвид чистото криминално минало на подсъдимата и това, че е признала за виновна.