Как да намерим кой да гледа детето ни? | Bebok.eu – статии за бременността, раждането, майчинството, възпитанието и…

29
Добави коментар
ikonsulova
ikonsulova

Може би се чудите дали има достатъчно сигурна детегледачка на която да поверите детето си докато сте излезнали за няколко часа или пък сте отишли дори на почивка. Чудите се дали ще бъдете спокойни, дали детето ви е щастливо и е в сигурни ръце. Според детските експерти двете най-важни качества, които трябва да притежава една детегледачка са да може да спечели доверието на родителите и да се справя успешно с кризисни ситуации. Какво друго е нужно?

 

Детегледачка на която да имате доверие

Случайните наранявания са причина за смърт при децата на възраст над 1 годинка в САЩ. Пет деца на възраст под 5 годинки умират всеки ден от инциденти в дома си. Тъй като голяма част от тийнейджърите играят ролята на детегледачи в днешно време, важно е те да познават добре и да притежават умения за безопасност в случай на извънредна ситуация.

 

Къде да търсите и какво да питате за да намерите подходяща детегледачка

Най-добрият начин за начало на търсенето е общността, в която се намирате и познавате добре: сред приятели, в близкото училище или детска градина, или на работното място. След като съберете няколко имена е важно да проверите референциите и отзивите за тях. Тази информация може да получите от техните учители или най-добре от близки, които са се възползвали от техните услуги. След като се свържете със семейството, в което въпросната детегледачка работи, разговаряйте с тях относно това, колко деца имат те и дали някога са имали проблеми с детегледачката и начина по-който тя се грижи за тях.

 

Как да проверите дали детегледачката е подходяща за вашите деца

Следващата стъпка е да поканите детегледачката у дома си, за да и зададете няколко въпроса и да видите как тя или той ще се отнесе с децата ви. Това ще ви покаже до колко вашата потенциална детегледачка харесва децата и дали тя или той са отворени и приемат вашите родителски методи на отглеждане. Не забравяйте да попитате дали има опит в оказването на първа помощ и дали е преминала през някакви обучения. Поговорете и за това, какво би направила тя или той в някоя извънредна ситуация. Ако детегледачката е компетентна ще може да отговори на тези въпроси и ще докаже, че може да се справи с работата.

 

Извикайте по-рано детегледачката

След като наемете детегледачка я извикайте половин час по-рано преди да оставите децата си на нея, за да обсъдите някой въпроси за спешни случай. Повече от половината родители, на деца под 16 години, които ги поверяват на детегледачка не и оставят телефон за спешни случай.

 

Обсъдете правилата в дома и оставете телефон за връзка

Уверете се, че сте обсъдили с детегледачката правилата в дома и че сте оставили телефон за връзка по всяко време. В случай, когато става въпрос за животоспасяващи действия от медицинският екип имат правото да ги окажат на детето без да поиска съгласия от родителите, но в случай на леки наранявания се изисква това съгласие. За подобни ситуации е важно да сте оставили контакти за връзка с вас.

 

Обадете се ненадейно у дома, за да проверите децата и детегледачката (поне първият път)

По време на вечерта или първото ви поверяване на децата на детегледачка позвънете у дома, за ненадейна проверка, особено ако домът ви е отдалечен и трудно достъпен. Направете обаждането по време, когато вероятно може да е възникнал проблем, например половин час след времето за лягане, когато децата може да отказват да си легнат. Ако се налага може да предложите на детегледачката някои начин да ги убеди, че е време за лягане.

 

Направете допълнителен инструктаж след като се приберете

Помислете за по-специфичен инструктаж на детегледачката, когато се приберете. Поговорете с нея по-специално за областите, в които мислите, че може да срещне проблеми. Често детегледачките мислят, че поведението на децата ще даде отражение върху тях и може да са склонни да приемат всякакви проблеми в поведението без да разговарят и да ви попитат. Изборът на детегледачка, преминала обучение за действия в извънредни ситуации с деца и проверката на референциите за нея, би ви накарало да се чувствате по комфортно и спокойно и вашите деца ще бъдат в сигурни ръце.

 

Дали тя/той е квалифициран за детегледачка?

Проверете квалификацията на избраната детегледачка според следните характеристики: преминала ли е тя/той обучение за оказване на първа помощ; дали е пълнолетна и дали е завършила подходящо образование; притежава ли здрав разум; да е не осъждана;  да е приятелски настроена личност; да е отговорна; да бъде непушач; здрава; чиста и организирана. Преди всичко се доверете на себе си и личната ви преценка. Ако чувствате, че имате доверие да поверите децата си на този човек, значи това е така и сте намерили вашата детегледачка.

 

дали има детегледачка която поверите детето сте няколко или сигурни ръце които притежава може родителите ситуации имате доверие наранявания децата възраст деца под дома като време важно случай извънредна ситуация какво подходяща начин След проверите референциите тях техните това колко имат проблеми детегледачката вашите той вашата приемат първа помощ преминала Поговорете Ако въпроси по-рано половин час нея спешни телефон правилата връзка оставили когато действия без Направете след лягане инструктаж приберете поведението обучение чувствате тя/той