Отново при корените на габровския хумор (видео)

2
Добави коментар
stuklen
stuklen

Казват, че театърът започвал от гардероба. В Музея „Дом на хумора и сатирата” екскурзията пък започва на крачка след гардероба: от зала 1, наречена „Корените на габровския хумор”. По мои наблюдения, никой гост на Веселата къща не я пропуска. За всеки е ясно, че смешното започва още тук, затова гостите смело следват екскурзоводите, или самостоятелно поемат своето весело пътешествие. За да усетят какво е габровският хумор и какъв е габровецът, прочул се по целия свят.

Габровци и гости вече имат почти нова изложбена зала: завършиха ремонтните дейности и новата аранжировка в зала 1. В средата на зимата, в навечерието на 40-ия си рожден ден, Музеят „Дом на хумора и сатирата” поднася истински подарък. Залата вече има вътрешна изолация, нова дограма, ново и работещо отопление, ново осветление, нови тематични акценти. Всеки момент във фоайето (срещу гардероба) ще се появи и още една придобивка, също дело на музейните специалисти и също посветена на рождената дата: информационно рекламно пано. То ще улесни всеки неорганизиран турист, а пестеливите информационни текстове на български и английски език ще ориентират гостите, търсещи подробности за атракциите и постоянните изложби в музея.

Постоянната експозиция „Корените на габровския хумор” се появи за първи път преди 25 години и беше съвместна инициатива на музейните уредници и лично на големия Борис Димовски. Той смяташе, че всеки музей, дори и с най-сериозна тематика, трябва да допуска елементи на хумор, още от входа да те грабва виц или весела история. Сега в новата зала е запазено оформлението на Димовски (дали това не са единствените съхранени рисунки на големия художник?), само е освежено и имате усещането, че художникът току-що си е тръгнал…

Изложбата може да бъде илюстрация как паралелно си съжителства традицията и модерното, без да си противоречат, а само като се допълват. Така до полушеговитите експонати, свързани с реалии в габровските вицове, вече са мултимедийните презентации в разширената част на залата. Два филма представят Габрово.

Първият ни го показват като столица на хумора и самия Дом, „подслонявал” смеховата култура на народите вече 40 години, а вторият повежда посетителите по някои от забележителностите на Габрово – паметници, мостове, събития, хора. Става дума и за създателя и пръв директор Стефан Фъртунов, и за Чапа, автора на повечето от скулптурните фигури в Парка на смеха, и още и още… Текстовете и в презентациите, и в залата са на български и английски език. От екрана звучат много подходящи хумористични песни: „Габрово, Габрово”, музика и изпълнение Радослав Талев и Ваня Талева, а втората „Габрово, добър ден!” е по музика на Йордан Чубриков в изпълнение на Христо Кидиков.

Сред експозиционното пространство могат да се организират занимания, учебни часове, да се правят срещи, така може да се използва многофункциалността му и от ученици, и от други посетители. Заедно със „Залата на жирафите”, това е втората изцяло отоплена зала в Музея „Дом на хумора и сатирата”, което не може да не впечатли посетителите.

Домакините са пропуснали една подробност, нещо, което ще намерим в музеите на Запад. Не са написали имената на екипа, създал това в навечерието на големия рожден ден, за да знае посетителят, кой стои зад всичко пред него. Ще ги споменем тук: Татяна Цанкова, инж. Петьо Йорданов, инж. Чедомир Михайлов, Йорданка Шиякова, Стефка Боева, Велина Казакова, Стефан Казаков.

Изложбата „Корените на габровския хумор” вече казва топло „Добре дошли и… отишли!” на своите посетители.

 

 

Венета Георгиева-Козарева,

Музей „Дом на хумора и сатирата”

 

Няма публикувани коментари. Публикувай първия коментар!