Анти-гей законодателството в Санкт Петербург мина на второ четене

3
Добави коментар
jool
jool

Анти-гей законодателството в Санкт Петербург мина на второ четене

10 февруари, 2012 at 12:51 am

Миналата година над 250 000 души подписаха петиция, призоваваща руския град Санкт Петербург да изостави проектозакон, забраняващ публичното говорене за ЛГБТ хората, под претекст, че това е „гей пропаганда”.

За съжаление обаче нищо не впечатли руските законодатели. По последна информация проектът е приет на второ четене с 31 срещу 6 гласа. Така градът е на път да се присъедини към други руски региони, като Рязан и Архангелск, които вече са забранили „популяризирането на хомосексуалност”.

Най-новодошлият в този „престижен” списък е Кострома, а слуховете твърдят, че и в Москва се обмислят подобни крачки.

Тази седмица руският ЛГБТ активист Николай Алексеев бе глобен от властите в Архангелск въз основа на този закон.

Санкт Петербург, който е вторият по големина град на Русия, бе подложен на международна критика миналата година във връзка с проектозакона, който ще накара гей общността да замълчи и да стане още по-невидима от сега. Законът поставя на равни нога хомосексуалността и педофилията.

През ноември 2011 г. второто четене на законопроекта бе отложено, за неопределено време, но тихомълком се е случило. Според Риа Новости законът въвежда глоби до 500 000 рубли (близо 25 000 лв.), което надвишава десетократно размерът, предвиден в проекта през ноември.

Преди да бъде приет и да влезе в сила проектът трябва да мине на трето четене и да бъде подписан от губернатора на града.

През ноември м.г. Константин Долгов, комисар по човешките права на министерството на външните работи на Русия, заяви, че е „смутен” от становището на САЩ, заклеймяващо този закон. Според него коментара на държавния департамент на САЩ по въпроса е „некоректен”. Според Интерфакс той е заявил:

„Смутени сме от опитите на американската страна да се меси в законодателния процес в Русия, особено [така] публично. Считаме подобни опити за неподходящи и несъответстващи на утвърдените практики в междудържавните отношения”.

Кабинетът по външна политика на Обединеното кралство окачестви проектозакона като „погрешен” и „сбъркан”.

Русия от години е известна като една от най-хомофобните страни с територия на Стария континент. Многобройните опити на Николай Алексеев и други руски активисти да проведат гей парад в Москва бяха посрещани със забрана от властите и насилие от страна на полицаи и десни екстремисти, които понастоящем се радват на особена популярност в Русия. В края на октомври 2010 г. Европейският съд по правата на човека осъди Русия за забраняването на московския гей парад от Лужков през 2006, 2007 и 2008 г.

Към подписката можете да се присъедините тук: http://www.allout.org/russia_silenced

Източник: PinkNews.co.uk | Гласувай » | Сподели: 

Like this:

Like Зареждане…

Related

Entry filed under: ЛГБТК новини. Tags: Константин Долгов, ЛГБТ, Николай Алексеев, Русия, Санкт Петербург, активизъм, дискриминация, равноправие, хомофобия.