Как да си направим домашна пица

5
Добави коментар
rimy
rimy

Знаете ли кое е най-хубавото нещо на домашната пица? Сами си избираме всеки продукт, неговото количество, дебелината на блата и колко да я препечем. Все неща, които са трудно достижими, ако си падаме по замразени пици, или пък такива на парче 🙂

Обожавам домашна пица, особено след като си купих специална тава, в която да я приготвям. Тавата е много тъничка, цялата е на дупки.  Доколкото знам, традиционната пица се пече в силно загрята пещ, само за няколко минути, върху специална плоча. Също съм чувала за решетки за печене. Не мога да дам повече подробности, защото никога не съм използвала.

И преди съм споменавала, че имам домашна хлебопекарна и често я използвам, за да “меся” тестото за различни вкусотии. Такъв беше и случаят с настоящата пица – омесих си тесто в хлебопекарната, получи се 750 гр. Разделих го на 2 части, едната половина прибрах за приготвяне на пърленки по-късно. Другата част разточих и много добре опънах по тавата. Загрях фурната на максималната температура, защото за мен това е едно от най-важните условия за вкусна домашна пица.

Домашна пица

Продукти:

около 300 гр. готово тесто за пица

1 голяма глава лук

3 с. л. масло

5 с. л. царевица от консерва

4 с. л. доматено пюре

100 гр. шунка/колбас

около 120 гр. настърган кашкавал

кисели краставички, гъби (по избор)

босилек, риган, сол

1. Разточваме тестото и го изпъваме върху/в тавата за пица. Намазваме добре с доматеното пюре, поръсваме с босилек и риган и прибираме в загрятата на 250 градуса (при мен това е максимумът) фурна. Запичаме около 4 минути.
2. В маслото запържваме нарязания на лунички лук за няколко минути. След като изкараме от фурната блата с домати и подправки, разстиламе лука и царевицата. Прибираме във фурната за още няколко минути.

3. Нарязваме колбаса, аз реших да е във формата на сърчица и използвах метални формички за курабийки. Настъргваме кашкавала.

4. За последен път изваждаме пицата от фурната, слагаме кашкавала, а върху него нареждаме шунката.

Прибираме във фурната и изваждаме пицата след няколко минути, когато кашкавалът е приятно разтечен, а шунката – запечена. Разрязваме и хапваме веднага 🙂

Забележки: Продуктите, които използваме за направата на домашна пица могат да бъдат заменени с други. Ужасно вкусна става с пилешко месо (имам си една моя рецепта за Градинарска пица, за която ще пиша по-нататък). Може да използвате и кисели краставички, гъби, дори грах. Може да замените шунката с друго месо или колбас. Основно правило за вкусната пица е бързото печене в силно загрята фурна. Ако пък използвате твърди зеленчуци/кайма, може предварително леко да ги запържите.
По принцип кашкавалът се слага върху всички останали продукти, но тук исках да подчертая и запазя формата на сърчицата от шунка.

Ето тази мъничка пица направих с част от останалото тесто 🙂

Related