Малки и кокетни: сглобяемите къщи

3
Добави коментар
bgreal
bgreal

08 Януари, 2008 г. – 14:43, Коментари – 4

От: Sgrada.com

Глобалното затопляне, пренаселените градове, нуждата от енергийно ефективни решения — всичко това предопределя все по-нарастващата популярност на сглобяемите къщи или както се наричат на Запад – Prefabs. Ето някои интересни модели, на които, според експертите, принадлежи бъдещето.

Когато сглобяемите къщи станат достатъчно малки и компактни, те ще могат да се поставят практически на всякъде — на оживени точки в градовете или на „екстремни“ места в природата. Този модел е дело на полските архитекти от Single Hauz и представлява почти 19 кв. м. жилищна площ, позиционирана върху метална конструкция.

Този модел е дело на архитектите Edgar Blazona и Brice Gamble. Името на къщата е MD-42, а размерите й са едва 1,82 на 2,43 м. Ð еално погледнато, постройката по-скоро може да бъде наречена бунгало, понеже със своята жилищна площ от 4 кв. м., е по-малка дори от стая в гарсониера. Въпреки това, MD-42 е оборудвана с разтегателни легла, шкафове за багаж и електрически уреди.

Погледнати отстрани, тези малки структури сякаш са излезнали от филм за извънземни. Те са дело на Sanford Ponder и носят името Icosa Pod. Изработени са изцяло от панели от пресован картон, който е сглобен на принципа на Лего. Icosa Pod разполагат с малко повече от 10 кв. м. жилищна площ, а цената им е 2 150 долара.

Rotor House е построена около огромен метален цилиндър и предлага 35 кв. м. обитаема площ. Проектът е разработен от Hanse Colani и предвижда кухня, баня и спалня, които са на ротационен принцип, така че може да редувате коя стая да е с лице към дневната.

Този модел сглобяема къща е по проект на Werner Aisslinger и носи името Loftcube. Визуално структурата има подчертан ретро вид, което се дължи на заоблените краища и остъклените стени. Ако разполагате със 136 хил. долара, Loftcube ще Ви бъде доставена с хеликоптер на желаното от Вас място. Обитаемата площ е 40 кв. м.

Провокирани от хобито си да ходят на риба и да прекарват по няколко дни на открито архитектите Casper Mork-Ulnes и Nick Dammer създават сглобяема къща, при която площта може да варира между 10 и 90 кв. м. Цената за 10 кв. м. е 9 750 долара.

Безкрайно стилен, този модел напомня на някои от големите архитектурни решения на съвременните архитекти. Добрият външен вид се дължи на факта, че почти всички стени са направени от стъклени панели, а подовете са от истинска дървесина. Тази къща е една от сравнително скъпите, тъй като цената е 100 хил. долара, и то за площ между 23 и 65 кв. м. Проектът е дело на Radziner Prefab.

Една от най-малките модулни къщи е Microcompact, която разполага с едва 7 кв. м. обитаема площ. Незнайно как архитектите са успели да интегрират в нея легло, баня и няколко електрически уреда от първа необходимост. Цената е 50 хил. долара, което реално погледнато е около 7 143 долара на квадратен метър.