Кръговратът на социалните мрежи: Инфографика

6
Добави коментар
tomislavsavov
tomislavsavov

“Кръговрат на социалните мрежи” е понятие, което звучи доста странно. Поне на мен ми бе трудно да преведа “Social Media Lifecycle”, но да се надяваме, че съм се доближил поне малко. Това, което аз разбирам под кръговрат на социалните мрежи, се състои от: поставяне на цели, избор на подходящи социални мрежи, съобразени с нашите таргет потребители, намиране на правилните инструменти, създаване на метрики, стратегия и мониторинг. Тези точки по мое мнение са основните повратни моменти във всяка една стратегия, свързана със социалните мрежи. Следващата инфографика ни дава ясен отговор на моя опит за превод, но аз бих искал да се спра на няколко важни според мен точки, засягащи брандове и маркетинг агенции, практикуващи в онлайн бизнес средите. 

Първите данни, които говорят много за правилния избор на социална мрежа за бизнеса ни, са броят потребители във Facebook спрямо Twitter. Регистрираните профили във Facebook са над 800 милиона, докато в Twitter те са едва 225 милиона. Пропорционално това означава, че Facebook е приблизително 4 пъти по-голяма социална мрежа от Twitter (4:1). Съотношението на потребители в България по тази цифра е приблизително 20:1. Тези цифри обаче не означават, че трябва да се насочим само към Facebook. Ако продължим през инфографиката, ще видим, че 2/3 от респондентите са на мнение, че именно Twitter е определяща социална мрежа за бъдещи покупки. Освен това, през 2011г брандовете залагат цели 34,1% на това да имат повече последователи в Twitter, като това е по-важно за тях дори от споменаванията на бранда в мрежата.

Други полезни цифри казват, че 42% от потребителите са в контакт с бранд именно чрез социални мрежи, а 82% от брандовете ще се съсредоточат върху мониторинга на социалните мрежи спрямо тяхната марка. 36% от потребителите пък споменават свои любими/не любими брандове в социалните мрежи. В България подобни практики са също толкова валидни. За съжаление обаче има нещо, което е добре да бъде разделено на две, що се отнася до социалните мрежи в нашата мила родина. Когато говорим за големи корпоративни клиенти като банки, фармацефични компании, хранителни вериги, магазини и прочие, е удачно да прилагаме общоприети стратегии и тактики. Но когато искаме да използваме социални мрежи за малък и неизвестен бранд, е добре да го правим първо с цел популяризиране на бранда и по-добра познаваемост, а чак след това да поставяме други по-трудно постижими цели. Добре е също така социалните мрежи да не са единствен канал, а да бъдат комбинирани с офлайн и онлайн активности.

Снимка: Chief MartecИзточник: Social Media Today 

Facebook

Google+

Twitter

Linkedin

инж. Евгени Йорданов е web manager в Webfiniti. Изпълнява ключови проекти за едни от най-големите специалисти на световно ниво в SEO областта – SEOmoz (US), Distilled (UK) и др.
Той е SEO автор за най-голямото браншово списание в България – Списание .Net
Евгени е създател на най-големия бързоразвиващ се реурс за SEO към момента в България – SEOптимизация, както е и създател и администратор на най-популярната Facebook група сред колегите от бранша – „Маркетинг и Уебмастърство“.