Изабел (Isabel)

4
Добави коментар
bbteam
bbteam

Изабел е лесен (но само на пръв поглед) кросфит бенчмарк комплекс с име на момиче, който се състои само от едно упражнение, от което трябва да изпълните определена бройка.

Комплексът представлява изпълнението на 30 броя щангистки изхвърляния с 60 кг щанга за време. Целта е да го завършите колкото може по-бързо.

Както Грейс и 30 силови възлизания за време, така и Изабел изисква технически правилното владеене на упражнението и достатъчно сила и силова издръжливост, за да не превърнете един къс по времетраене комплекс в маратон.

Препоръки

Стандартите за зачитане на повторение в този комплекс:

Щангистко изхвърляне:

Щангата докосва пода в долната част от движението;

В горно положение е заключена над главата;

В нито един момент от движението нагоре щангата не трябва да докосва горната част от тялото.

Желаещите да опитат комплекса, за които 60 кг изхвърляне е все още недостижима или близка до максимума тежест, могат да скалират с по-лека щанга.

Друг начин да модифицирате комплекса е да използвате някой от по-лесните варианти на движението – от блокове или „hang“ позиция, някое от помощните движения от прогресиите за заучаване на изхвърлянето или вариантите с една ръка и дъмбел/пудовка.

Искате ли да направите комплекса по-тежък – увеличете тежестта, използвайте допълнително жилетка, мускулния или варианта с пълен клек.

Приложимост на комплекса

Можете да опитате комплекса, ако:

сте кросфитъри и по програмата имате за деня W-модалност (вдигане на тежести) и приоритет на едното упражнение;

просто владеете на едно добро ниво техниката на упражнението и искате да се пробвате на висока бройка от упражнение, което рядко се прави в повече от няколко повторения;

искате да разнообразите поредната си кардио или интервална кардио сесия.

Каквато и да е причината, поради която ще изберете Изабел, знайте, че ще получите едно страхотно натоварване, ако успеете да я преборите.

Предупреждаваме

Комплексът не се препоръчва на трениращи с контузии или изкривявания в раменете, раменния пояс, гръбначния стълб, таза, коленете или глезените. Ако имате такива, консултирайте изпълнението му с ортопед и в случай на позитивен отговор се обърнете за обучение и контрол към специалист (треньор или кинезитерапевт).

Изхвърлянето натоварва гръбнака по-слабо от обръщането, но въпреки това изисква изрична препоръка и контрол при хора с дискови хернии.

При наличие на болка въпреки технично правилното изпълнение на упражнението комплексът следва незабавно да бъде прекратен.

Снимка: crossfitcentex.com

Хареса ли ти статията?

Сподели я с приятелите ти, може да бъде полезна и на тях:

Не изпускай и другите ни статии – абонирай се за имейл бюлетина ни.