Блогът на Юруков

13
Добави коментар
yurukov
yurukov

Публикувана е на вторник 14th февруари 2012 13:50 в категориите: България, Идеи, Политика

(c) Юлия Лазарова @ Dnevnik с малко промени от мен

И аз, както доста други, се зарадвах след днешната пресконференция на министър Трайков. България замразява участието си в ACTA. Дори написах във Facebook, че „сме спечелили, но остава битката за европарламента„. В коментарите след това Йордан и други описаха по-добре новата ситуация, в която се намираме.

Истината е, че нищо още не е свършило. Присъединихме се към Полша, Чехия и Словакия, които също спряха ратификацията на споразумението. Това обаче не означава, че сме оттегили подписа си. И ние, както и Германия, която дори още не е подписала, ще изчакаме решението на европейско ниво. Това може да означава две неща – ратификация в европарламента или разговори между представители на страните членки. И в двата случая гражданите не са включени в дискусията, независимо колко еврокомисията ни убеждава, че всичко е прозрачно. Във всеки даден момент кабинетът Борисов може да реши да активизира процеса на ратификация и да прокара споразумението в рамките на дни. Индикации за същото виждаме и в скорошните разговори за вдигане на забраната върху шистовия газ – сега, когато фокусът на обществото и медиите е насочен другаде.

Несъмнено днешното изявление е победа в борбата ни срещу ACTA, защото управляващите отстъпват. Това обаче е нож с две остриета, който ще успокои страстите на много – ще решат, че всичко е решено. Затова трябва да запомним следните пет неща и да ги предадем на познатите си:

България ще е част от ACTA докато подписът ни в Токио не бъде оттеглен
Ратификацията на ACTA става за едно четене и времето за реагиране при размразяване на участието ни е много малко
Ако европарламента ратифицира ACTA, тя пак ще влезе в сила за България
Все още няма отговор какви дебати са се водили спрямо ACTA в кабинета, кога и с кой
Нищо не е свършило докато обществото не загуби интерес. Тогава отпишете всяка надежда

Тази статия е публикувана на 14 февруари 2012, има 301 думи
и е в следните категории: България, Идеи, Политика. Защитена е с лиценз CC BY-SA.
Можеш да следиш коментарите по статията чрез този RSS 2.0 абонамент.

Можеш да оставиш коментар, или trackback към твоя сайт.

Оставете отговор