Архитектурното богатство на Андалусия – тема за Испания – Idi.bg

106
Добави коментар
diamant
diamant

Андалусия е най-големият автономен регион по население и втори по територия в Испания. Регионът е с богата история, която датира от хилядолетия. Андалусия е била под владението на много народи –  финикийци, римляни, вестготи, маври и испанци, което я е превърнало в културно бижу, съхранило безброй паметници от различни цивилизации. Днес Андалусия е динамично развиващ се регион, който e световноизвестна туристическа дестинация. Ето няколко архитектурни забележителности, които тя предлага. Алхамбра – представете се в блясъка на ислямската ера

Червените стени на Алхамбра се издигат високо, заобиколени от кипарисови и брястови гори, а интериорът съдържа едни от грандиозните забележителности в цяла Европа – мрежа от пищно орнаментирани дворци и свежи градини. Архитектурният комплекс получава името си от арабското названието al-qala’a al-hamra, което буквално се превежда като “червен замък“. Първата сграда на това място е била построена от Самуел ха Нагид –   главния везир. След възвръщането на християнството, джамията в Алхамбра  е заменена с църква.

Севилската катедрала и Хиралда – Божият дом, построен от “лунатици“ Севилската катедрала, официално най-голямата по рода си в света,  вдъхва респект с огромния си мащаб и величие. Тя се издига на мястото на великата джамия на Алмохадите, датираща от 12-ти век, чието минаре (Хиралда) и до днес се извисява над нея. След като Севилия приела християнството, джамията е превърната в църква до 1401 година. След това поради окаяното състояние на разрушаващата се църква, тя била съборена и построена наново. Легенда гласи, че ръководството на църквата е решило новата обител да изглежда така, “че бъдещите поколения да ни помислят за лунатици“. Катедралата е с дължина 126 метра и е висока 83 метра.

Мескита де Кордоба  – открийте най-грандиозната структура в Андалусия Невъзможно е да надцените красотата на  Мескита де Кордоба – чиито уникалност  и значение се коренят във факта, че това е сграда с революционна за времето си архитектура. Куполът на Скалата в Йерусалим и този на Голямата джамия в Дамаск впечатляват с вертикалния си, подобен на неф дизайн, докато конструкцията на  Мескита де Кордоба е с хоризонтално разположение и предлага обширно пространство, където душите на хората да бъдат свободни и лесно да общуват с Бог.

Алкасар де Севиля – Подаръкът на Испания от ислямска Африка

Величественият и романтичен Алкасар, паметник, включен в Списъка на световното културно и природно наследство на ЮНЕСКО, е сграда със завидна известност в Севилия. Първоначално тя е била построена като крепост за комендантите на Кордоба през 913 година, а след това  е била реконструирана и разширявана многократно за своята 11-вековна история.

Площад Веракрус де Молина в Убеда – вижте аристократичното наследството на Убеда

Следвайки успеха от Реконкистата, заможните аристократи от Убеда не губили време и се борили за властта в кастилския съд. Под културното влияние на  италианския Ренесанс, който навлизал в Испания,  семейството на Молина, възползвайки се от богатството си и високото си социално положение, насочили вниманието си към организиране на граждански проект. По тяхно поръчение са построени сгради, които понастоящем  са най-чистите примери за  възрожденска архитектура в Испания.

Белите села на Алпухара – известните  къщурки

Едно от най-живописните кътчета на Андалусия, Алпухара, представлява 70-километров участък, разположен  по протежение на южния склон на Сиера Невада. Местността е осеяна със сухи хълмове, прорязани от дълбоки дерета, които се редуват с бели селца, подобни на оазиси, заобиколени от  зеленчукови и овощни градини, бързи потоци и гори. Древните пътечки лъкатушат  нагоре и надолу през постоянно променящия се природен лабиринт.

рейтинг:

 
1
2
3
4
5

прочетен: 2749 пъти
(0) коментара

Съобщи за нередност