Бъди здрав: Как да повишим имунитета си ?

60
Добави коментар
Ivan.Cekov
Ivan.Cekov

  Човекът е в постоянен контакт с околната среда и е подложен на опасността от инфекции с различни вируси и бактерии. Като защитна реакция срещу инфекциите се е появила имунната система, с която се създава имунитет. Той е съпротивата на организма спрямо причинители на инфекции и инфекциозни болести, туморни клетки в организма и други чужди клетки и организми. Функцията на имунитета е да предпазва от инфекции и да ги отстранява, ако вече са възникнали. Има два основни вида имунитет: вроден и придобит.

  Човек се ражда с вродения имунитет. Той е първата защитна линия и е насочен срещу всички видове причинители на инфекции.

  Придобития имунитет се създава при попадането на определен вид бактерии, гъби или вируси в тялото. Вирусите, бактериите и чуждите за тялото клетки и молекули се наричат антигени. При придобития имунитет имунната система запомня съответния антиген и при повторното му появяване действа незабавно.

  Причина за отслабения имунитет може да е неправилното хранене. Менюто ни трябва да бъде балансирано, особено през зимата. Затова е добре да се консумират повече храни, които укрепват имунитета. Пример за такива храни са пресните зеленчуци, мюсли и ориз.

  Изследванията сочат, че физическата активност по 20-30 минути на ден укрепя имунитета. Препоръчително е да спортувате поне 3 пъти в седмица.