Сръбска комедия за гей парад стана хит

1
Добави коментар
Fakti
Fakti

Сръбският филм „Парад“ вече е хит на Балканите. Комедията за бивши врагове от войната, събрали се да охраняват гей парад в Белград, обра овациите на кинофестивала в Берлин. Премиерата й в немската столица даде основания да се счита, че лентата на Сърджан Драгоевич може да получи „Златна мечка“, защото разбива клишета с хумор, пише Сineuropa.org.

Комедията представя весел и смешен поглед към ситуацията на Балканите, където народите се учат на помирение. Не само по отношение на историята и войните, но и за приемане на хората с различна сексуална ориентация.

Главният герой Лимун (Никола Койо) е типичен тъмен балкански субект – бивш паравоенен от конфликтите през 90-те години на миналия век, който сега има школа по джудо и фирма за охрана. Като мнозина на неговата възраст, той е хомофоб.

Оказва се, че сватбата на бабаита ще се организира от двойка хомосексуални. Радмило и Мирко се наемат да организират тържеството в замяна на една необичайна услуга – Лимун да поеме охраната на гей парада в Белград.

Двойката с различна сексуална ориентация мечтае и в Сърбия да има цветни паради, въпреки силните хомофобски настроения и съпротивата на правителството, коментира „Шпигел“. Във филма са използвани действителни кадри от гей-прайда през 2009 година, когато скинари провалиха шествието и се стигна до кърваво меле.

Освен това, ветеринарният лекар Радмило спасява кучето на Лимун, което е станало жертва на нападение, целящо да сплаши собственика му.

И така Лимун се заема с охраната на гей парада в Белград. И тръгва към Косово, Хърватия и Босна, за да „набира“ охранители, тъй като собствените му служители и син му обръщат гръб. А те се оказват негови стари познайници, само че от „противниковия лагер“. Изправени пред новата си мисия, старите врагове загърбват тъмното минало.

„Убеден съм, че изкуството може да промени отношението на хората. Правя филми за хората на улицата. Исках да покажа как мнозинството третира малцинството. Мисля, че повечето хора са хомофоби, но отзивите са много положителни“, разказва режисьорът  Драгоевич пред „Шпигел“.

Той определя филма не като сръбски, а като „югославски“.

Само в Сърбия до момента 300 000 души са гледали комедията.